Premier Ethiopië claimt inname regiohoofdstad Tigray

Oorlog Het Ethiopische leger en de premier beweren de controle te hebben overgenomen in de hoofdstad Mekelle. De claim kan moeilijk getoetst worden, omdat er geen onafhankelijke waarnemers in de regio meer aanwezig zijn.
Vluchtelingen uit de provincie Tigray, waar de Ethiopische regering sinds deze maand bombardementen uitvoert, arriveren in Oost-Soedan.
Vluchtelingen uit de provincie Tigray, waar de Ethiopische regering sinds deze maand bombardementen uitvoert, arriveren in Oost-Soedan. Foto Nariman El-Mofty/AP

De Ethiopische premier Abiy Ahmed heeft zaterdagmiddag laten weten dat zijn leger Mekelle, de hoofdstad van de noordelijke regio Tigray, heeft ingenomen. Eerder op zaterdag werd begonnen met het eerder aangekondigde offensief in de noordelijke regio, aldus persbureaus Reuters en AP. De stad zou zwaar onder vuur hebben gelegen. Het is moeilijk te controleren in hoeverre de berichtgeving klopt; de Ethiopische regering heeft alle communicatiekanalen afgesloten en berichten uit Tigray bereiken slechts mondjesmaat de buitenwereld. De commandant van de Tigrayse milities heeft per sms aan Reuters laten weten dat ze de regering „zullen blijven bevechten”.

De Ethiopische regering probeert met de aanval de decennialang autonoom opererende leiding van Tigray tot overgave te dwingen. Premier Abiy Ahmed is uit op arrestatie van de lokale leiders, gevestigd in Mekelle, een stad met een half miljoen inwoners. De regering gaf hen vorige week een ultimatum om zich over te geven, terwijl de internationale gemeenschap - onder meer de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties - Abiy Ahmed opriep de vrede te bewaren. Het ultimatum verstreek afgelopen woensdag, waarna de aanval nog even werd uitgesteld.

De leiders van Tigray hadden lange tijd inspraak in de federale regering. Dit veranderde in 2018 onder Abiy Ahmed, die de lokale Tigray-regering niet erkent. De premier weigert met de leiders van Tigray, een provincie met zo’n vijf miljoen inwoners, te onderhandelen. Sinds deze maand voeren regeringstroepen dagelijks bombardementen en beschietingen uit op Tigray. Hoofdstad Mekelle werd tot zaterdag ontzien. Abiy Ahmed had inwoners opgedragen de stad te verlaten voordat de aanval zou beginnen.

In Tigray zijn tienduizenden mensen gevlucht voor de aanvallen. Naar schatting kwamen meer dan duizend burgers en militairen om. Deze aantallen zijn niet heel precies als gevolg van de gebrekkige communicatiemogelijkheden.

Lees ook: Waarom voert vredestichter Abiy oorlog in noorden van Ethiopië?

Correctie (28 november 2020): In een eerdere versie van dit artikel is premier Abiy Ahmed per abuis als president aangeduid. Dat is hierboven aangepast.