Eindhoven en Dordrecht sluiten winkels vanwege drukte

Drukte in het centrum van Eindhoven zaterdag.
Drukte in het centrum van Eindhoven zaterdag. Foto ANP

De winkels in de binnensteden van Eindhoven en Dordrecht moeten vandaag vervroegd sluiten vanwege grote drukte. In beide steden dienen de winkels vanaf 16.00 uur de deuren te sluiten, er mag al geen winkelend publiek meer naar binnen. Afhaalrestaurants en supermarkten blijven wel open. Volgens de gemeenten is de toestroom dit weekend groot vanwege Black Friday en mensen die Sinterklaas- en kerstinkopen doen. In Eindhoven is daarnaast een grote toestroom van bezoekers uit België.

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma, die ook voorzitter is van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, heeft de maatregelen in zijn stad zaterdag afgekondigd omdat handhavers niet langer de naleving van coronamaatregelen kunnen handhaven. Jorritsma noemt de gezondheid van inwoners als reden: „Ik begrijp dat dit een vervelende maatregel is voor de winkeliers en het winkelend publiek, maar hij is nodig om erger te voorkomen. Het virus vaart wel bij omstandigheden zoals deze, en dat willen we natuurlijk voorkomen.” Eerder op de dag riep de burgemeester Eindhovenaren op om niet naar het centrum te komen.

De Dordrechtse burgemeester Wouter Kolff vaardigde een noodbevel uit om de winkels te sluiten.

Twitter avatar WouterKolff Wouter Kolff Het is veel te druk in de binnenstad van Dordrecht. Kom er niet meer heen! Zojuist heb ik een noodbevel uitgevaardigd. Voor alle winkels (behalve levensmiddelen) geldt dat er na 15.30u geen nieuwe klanten meer naar binnen mogen en om 16.00u moeten deze winkels gesloten zijn.

Ook in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam is het vandaag druk. Vrijdag moesten winkels in het centrum van Rotterdam eerder dicht. Ook vandaag is dat het geval.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eindhoven en Dordrecht sluiten winkels vanwege drukte