Laatste nieuws Covid-19

Ruim zestig arrestaties bij anti-lockdowndemonstratie Londen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 28 november is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Lees hier het blog van zondag 29 november.

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

  • In verschillende Europese landen is zaterdag gedemonstreerd tegen coronamaatregelen. In Londen werden tientallen demonstranten aangehouden omdat zij zich niet aan de regels hielden en slaags raakten met de politie. Op de grens tussen Duitsland en Polen ging het er gemoedelijker aan toe.
  • Door grote drukte zijn in drie Nederlandse binnensteden de winkels voortijdig gesloten. Op last van gemeenten en veiligheidsregio’s gebeurde dit in Rotterdam, Dordrecht en Eindhoven.
  • Het RIVM registreerde zaterdag 4.499 positieve coronatestuitslagen. Het aantal coronapatiënten op de intensive care was zaterdag 511. Net als in de voorbije weken was er opnieuw een geleidelijke afname te zien.
  • De Belastingdienst heeft een recordaantal van 150.000 meldingen van phishing gehad, waarbij criminelen zich voordoen alsof ze van de fiscus zijn en zo proberen aan inloggegevens te komen. De inhoud van de phishingberichten had vaak met corona te maken.

‘Zeer dodelijke’ corona door virologen weggehoond

Is er een dodelijke mutant van het coronavirus, of heeft een alarmistische onderzoeker niet goed nagedacht? Dat was de grote vraag van een groep virologen, na een een preprint van onderzoeker Christoph Lange (Harvard). Uit het voorlopige onderzoek zou blijken dat zeker 80 procent van de patiënten die de pech hadden besmet te zijn met een bepaalde mutant van het virus, zou zijn overleden. Wie heeft er gelijk?

Ophef: ‘Zeer dodelijke’ corona door virologen weggehoond

Polen en Duitsers demonstreren tegen coronamaatregelen

Bij een brug op de grens tussen Polen en Duitsland hebben inwoners van beide landen gedemonstreerd tegen coronamaatregelen. Aan de Duitse oever, bij Frankfurt aan de Oder, demonstreerden enkele honderden aanhangers van actiegroep ‘Andersdenkenden’ (Querdenker in het Duits) onder toeziend oog van een grote politiemacht tegen de maatregelen, zo meldt de Duitse regionale omroep RBB. De actiegroep Querdenken staat in Duitsland onder druk omdat neonazi’s en bekende rechts-extremisten zich onder de leden manifesteren.

Aan de overkant van de rivier de Oder werd in het Poolse Slubice ook gedemonstreerd. Zo’n driehonderd Poolse demonstranten staken de brug over richting Duitsland, in wat zij een teken van Pools-Duitse eenheid noemden. Er waren naast Poolse vlaggen ook regenboogvlaggen te zien.

De betoging verliep vreedzaam, hoewel volgens verslaggevers veel demonstranten zich niet aan de coronavoorschriften hielden en geen mondkapjes droegen. Dit ondanks een oproep van de organisatie om de regels te respecteren en herhaalde aanwijzingen van de politie. Agenten bliezen op fluitjes en gaven de betogers aanwijzingen, maar grepen niet in. Volgens een politiewoordvoerder was het recht op vereniging belangrijker dan de overtredingen die werden begaan.

Poolse deelnemers aan de demonstratie bij de grens met Duitsland. Foto Lech Muszynski / EPA

Ruim zestig arrestaties bij anti-lockdowndemonstratie Londen

Bij een demonstratie tegen coronamaatregelen in het centrum van Londen zijn actievoerders zaterdag slaags geraakt met de politie. Zeker zestig actievoerders werden gearresteerd, om verschillende redenen, „onder meer omdat zij de coronaregels schonden”, aldus de politie tegenover de BBC. Het aantal arrestanten zal waarschijnlijk nog verder toenemen.

De groep van naar schatting vierhonderd actievoerders scandeerde leuzen als „vrijheid” en „stop met ons te controleren”. Volgens de BBC droeg een aantal demonstranten geen mondkapje en werd er niet naar de politie geluisterd. Toen de politie de groep wilde opsplitsen ging het mis; er waren schermutselingen bij Oxford Circus, Carnaby Street en Regent Street. In die laatste straat moest het verkeer worden stilgelegd om demonstranten te boeien en af te voeren.

De lockdown in het Verenigd Koninkrijk, die drie verschillende niveaus kent, wordt volgens planning op 2 december versoepeld. Met ruim 15.800 was het nieuwe bevestigde aantal besmettingen zaterdag iets lager dan een dag eerder. Er werd op zaterdag melding gemaakt van 479 patiënten die overleden als gevolg van het coronavirus, meldt persbureau AP. Een dag eerder lag dat aantal nog op 521.

Oproerpolitie boeit een demonstrant in het centrum van Londen. Foto Henry Nicholls / Reuters

Eindhoven en Dordrecht sluiten winkels vanwege drukte

De winkels in de binnensteden van Eindhoven en Dordrecht moeten vandaag vervroegd sluiten vanwege grote drukte. In beide steden dienen de winkels vanaf 16.00 uur de deuren te sluiten, er mag al geen winkelend publiek meer naar binnen. Afhaalrestaurants en supermarkten blijven wel open. Volgens de gemeenten is de toestroom dit weekend groot vanwege Black Friday en mensen die Sinterklaas- en kerstinkopen doen. In Eindhoven is daarnaast een grote toestroom van bezoekers uit België.

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma, die ook voorzitter is van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, heeft de maatregelen in zijn stad zaterdag afgekondigd omdat handhavers niet langer de naleving van coronamaatregelen kunnen handhaven. Jorritsma noemt de gezondheid van inwoners als reden: „Ik begrijp dat dit een vervelende maatregel is voor de winkeliers en het winkelend publiek, maar hij is nodig om erger te voorkomen. Het virus vaart wel bij omstandigheden zoals deze, en dat willen we natuurlijk voorkomen.” Eerder op de dag riep de burgemeester Eindhovenaren op om niet naar het centrum te komen.

De Dordrechtse burgemeester Wouter Kolff vaardigde een noodbevel uit om de winkels te sluiten.

Twitter avatar WouterKolff Wouter Kolff Het is veel te druk in de binnenstad van Dordrecht. Kom er niet meer heen! Zojuist heb ik een noodbevel uitgevaardigd. Voor alle winkels (behalve levensmiddelen) geldt dat er na 15.30u geen nieuwe klanten meer naar binnen mogen en om 16.00u moeten deze winkels gesloten zijn.

Ook in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam is het vandaag druk. Vrijdag moesten winkels in het centrum van Rotterdam eerder dicht. Ook vandaag is dat het geval.

Drukte in het centrum van Eindhoven zaterdag. Foto ANP

RIVM meldt 4.499 nieuwe positieve testuitslagen, verdere afname ziekenhuisbezetting

In de afgelopen 24 uur zijn 4.499 positieve coronatestuitslagen bij het RIVM gemeld. Vrijdag waren er nog 5.781 positieve coronabesmettingen. De besmettingscijfers schommelen de afgelopen twee weken. Vrijdag steeg het aantal sterfgevallen met 59. Inmiddels zijn 9.327 Nederlanders overleden aan het coronavirus. Bij deze mensen is vastgesteld dat ze corona hadden. Het daadwerkelijke aantal coronadoden ligt waarschijnlijk hoger.

In het afgelopen etmaal zijn 166 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en 19 op de intensive care, blijkt zaterdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarmee neemt de druk op de ziekenhuizen af. In totaal liggen nu 511 coronapatiënten op de IC-afdelingen en 1.200 mensen met Covid-19 op andere afdelingen, tegenover 518 IC-patiënten en 1.251 patiënten in de klinieken vrijdag. De LCPS-cijfers van zaterdag passen in de trend van de afgelopen twee weken, waarbij het aantal IC-patiënten geleidelijk daalt. De ziekenhuizen krijgen sinds begin november al minder coronapatiënten binnen dan er ontslagen worden.

Grafiekenpagina: Zo verspreidt het coronavirus zich door Nederland

Grote steden waarschuwen voor drukte, Rotterdam sluit winkels eerder

Winkels in het centrum van Rotterdam moeten zaterdag om 18.00 uur dicht. Na 17.00 uur mogen er geen nieuwe klanten meer naar binnen. Dat heeft de gemeente besloten nadat het vrijdagavond te druk was in de binnenstad en de coronamaatregelen niet voldoende werden gevolgd.

Sinds vrijdag, Black Friday, is het druk in de winkelstraten omdat veel winkels stunten met hoge kortingen. Vrijdagavond moesten de winkels in Rotterdam ook al eerder dicht, omdat het voor het winkelend publiek niet goed mogelijk was om anderhalve meter te bewaren. „We willen zowel het winkelend publiek beschermen als de winkeliers en hun medewerkers”, zegt een Rotterdamse gemeentewoordvoerder tegen persbureau ANP.

Ook Amsterdam waarschuwt zaterdag voor drukte in de stad. Op Twitter adviseert de gemeente feestinkopen bij ondernemers in de buurt te doen, ‘s ochtends of doordeweeks de stad in te gaan en naar huis terug te keren als er geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. In Den Haag is het zaterdag rond het middaguur al zo druk dat de gemeente op Twitter bezoekers vraagt niet naar de binnenstad te komen.

Twitter avatar GemeenteDenHaag Gemeente Den Haag Het is druk in de binnenstad‼ Stel je bezoek uit! We zien je graag een andere keer terug.

ING: beleggersvertrouwen bereikt hoogste punt sinds coronacrisis

Het vertrouwen van beleggers is de afgelopen maand flink toegenomen en heeft het hoogste punt bereikt sinds het begin van de coronacrisis. Dat meldt ING zaterdag in zijn maandelijkse BeleggersBarometer. Volgens de bank, die spreekt van een „hersteld” beleggersvertrouwen, is de stijging het gevolg van de meerdere positieve berichten over werkzame coronavaccins de afgelopen maand.

In oktober stond de barometer nog op 89, deze maand is de index gestegen naar 110. Daarmee is de hoogste stand behaald sinds april, toen de meter met 68 een dieptepunt bereikt had. Een woordvoerder van ING zegt dat een meterstand van 100 „neutraal” is. Vóór de crisis was de BeleggersBarometer sinds medio 2013 niet meer onder de 100 geweest. In januari van dit jaar stond de index op 131, aldus de woordvoerder.

Bijna de helft van de beleggers verwacht volgens de nieuwste cijfers een stijging van de beursindex AEX. Vorige maand was dat nog slechts een kwart. De AEX steeg in de onderzoeksperiode de afgelopen maand van 543 naar 602 punten, onder meer door de berichtgeving over vaccins. Volgens ING behouden beleggers gedurende de tweede golf bovendien meer vertrouwen in de economie dan tijdens de eerste, omdat zij na de eerste golf hebben gezien dat de beurs zich ook relatief rap weer herstelt.

Belastingdienst: recordaantal phishingmeldingen sinds corona

De Belastingdienst heeft tot november 150.000 meldingen van phishing ontvangen, waarbij oplichters zich voordoen als de fiscus. Dat is ruim vier keer zoveel als het aantal fraudemeldingen vorig jaar, schrijft het AD zaterdag. Het gaat voornamelijk om pogingen van cybercriminelen om mensen geld afhandig te maken door e-mails te sturen uit naam van de Belastingdienst.

Het aantal meldingen van phishing steeg de afgelopen jaren. Van 7.700 meldingen in 2007, naar 35.000 in 2019 en dus 150.000 in 2020, terwijl het jaar nog niet voorbij is. De Belastingdienst wijt de toename aan de coronacrisis, waardoor mensen meer online zijn. De fiscus ziet dat cybercriminelen inspelen op de actualiteit. „Vanaf maart-april zagen we ineens talloze coronagerelateerde phishingmails opduiken”, zegt Jan Polkerman van de Belastingdienst tegen het AD.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen daadwerkelijk zijn opgelicht door de phishingberichten. De fiscus laat, aan de hand van de meldingen, „enkele tienduizenden keren” per jaar bankrekeningnummers en telefoonnummers blokkeren en misleidende domeinnamen deactiveren.

Een kantoor van de Belastingdienst in Utrecht. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Autoriteiten VS voeren planning voor vaccindistributie op

Amerikaanse gezondheidsautoriteiten houden begin volgende week een spoedvergadering over distributie van het vaccin tegen het coronavirus. Dat meldt de gezondheidsdienst Centers for Disease Control en Prevention (CDC) zaterdag. Dit betekent dat het groene licht voor daadwerkelijk gebruik van het vaccin nadert, aldus persbureau Reuters.

Het vaccinadviescomité van de CDC stemt dinsdag over een aanbeveling om het coronavaccin in eerste instantie aan zorgverleners en mensen in risicogroepen te verstrekken, liet een woordvoerder vrijdag weten. Dit was het advies aan de Food and Drug Administration (FDA), die toestemming moet geven voor het gebruik van het langverwachte vaccin.

Luchtvaartmaatschappij United Airlines is inmiddels begonnen met distributie van het Pfizer-vaccin over het land via chartervluchten. Doel is ervoor te zorgen dat het snel kan worden verspreid zodra het is goedgekeurd.

Lees ook: ‘Iedereen kent hier wel een zieke’

Beperkende maatregelen
Een startsein voor gebruik van het vaccin zou welkom nieuws zijn voor de Amerikanen, die kampen met een drastische toename van besmettingen en beperkende maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ongeveer 90.000 mensen liggen in de VS met Covid-19 in ziekenhuizen, een verdubbeling ten opzichte van een maand geleden en het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.

Autoriteiten in Los Angeles hebben vrijdag openbare en privébijeenkomsten voor zeker drie weken verboden en inwoners opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven. Alleen religieuze bijeenkomsten en protesten zijn van dat verbod uitgesloten, in verband met grondwettelijke bescherming.

Een dag na Thanksgiving was het vrijdag wegens coronabeperkingen rustiger in Amerikaanse winkelcentra op de traditionele Black Friday dan in andere jaren. Experts wijzen erop dat cijfers over nieuwe gevallen de komende dagen misleidend kunnen zijn, omdat minder mensen zich tijdens het lange weekend laten testen. Een mogelijke daling van gevallen kan later in de week dan ook worden gevolgd door een nieuwe piek, waarschuwen zij.

Klanten winkelen op Black Friday bij Walmart in Pico Rivera, ten oosten van Los Angeles, Californië. Foto Etienne Laurent / EPA

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag:

  • Het kabinet zal op 8 december meer bekend te maken over de coronamaatregelen die zullen gelden tijdens de Kerstdagen. Premier Mark Rutte (VVD) sprak vrijdag van „sombere cijfers” en zegt op dit moment „niet optimistisch” te zijn over mogelijke versoepelingen.
  • In winkelgebieden in verschillende gemeenten was het vrijdag erg druk. Veel koopjesjagers trokken naar de winkels om te profiteren van kortingen die veel winkeliers gaven vanwege Black Friday. In het centrum van Rotterdam was het zo druk dat burgemeester Ahmed Aboutaleb alle winkels vervroegd liet sluiten.
  • Van donderdag op vrijdag zijn 5.790 positieve coronatestuitslagen bij het RIVM gemeld. Dat zijn er beduidend meer dan de dagen daarvoor: donderdag waren het er nog 4.506 en de dag ervoor ruim 4.900.
  • Hongarije heeft concrete plannen om het Russische coronavaccin te importeren. Volgende week zullen Hongaarse artsen het productieproces van het Spoetnik V-vaccin beoordelen, waarna waarschijnlijk een eerste lading naar Boedapest zal worden verscheept.
  • De miljoenen nertsen die begraven liggen in twee massagraven op het Deense schiereiland Jutland worden mogelijk weer opgegraven. De meerderheid van het parlement vindt dat de dieren uit de grond gehaald moeten worden en vervolgens moeten worden verbrand. Gevreesd wordt dat de grote hoeveelheid rottend nertsenvlees negatieve gevolgen kan hebben voor het milieu.
Lees hier het blog van vrijdag terug: Deense nertsen mogelijk weer opgegraven uit angst voor vervuiling