Brieven

Brieven 28/11/2020

Infrastructuur Databunkers

In Nieuwe datacenters? Het papierwerk komt later wel (25/11) staat hoe de Wieringermeer wordt volgebouwd met gigantische databunkers: datacentra die volgens de eigenaren op groene stroom gaan draaien. Vergeet het maar. Wanneer deze bunkers uitsluitend stroom van windmolens en zonneparken zouden mogen afnemen, was de keuze niet op Nederland gevallen. Zij zijn gelokt door goedkope landbouwgrond en stroom uit een zeer betrouwbaar elektriciteitsnet met gas- en kolencentrales en de kerncentrale Borssele die bijna 100 procent van de tijd op volle capaciteit kunnen draaien. Door een groter aandeel onbetrouwbare windmolens en zonneparken zal onze elektriciteitsvoorziening in de toekomst minder betrouwbaar zijn en zal de kans op stroomonderbrekingen toenemen. Daarom zijn de databunkers uitgerust met grote dieselaggregaten, die nu nooit aanstaan, maar in 2030 vaak stroom moeten leveren en CO2 gaan uitstoten. De grootschalige bouw van „groene” databunkers in de Wieringermeer is goed voor de eigenaren, het ego van wethouder Theo Meskers, de projectontwikkelaar Agriport en een paar boeren, maar zorgt voor ergernis voor de inwoners van de gemeente Hollands Kroon.

Klimaat

Verrassend

Klimaateffect luchtvaart groter dan gedacht, kopte NRC (25/11). Dat blijkt ook uit een studie van EASA, de Europese organisatie voor luchtvaartveiligheid. Daarin staat dat luchtvaart niet alleen CO2 uitstoot, maar ook andere effecten heeft. Het leidt tot de vorming van ozon en wolken, die beide zorgen voor opwarming. Daardoor is het totale effect drie keer zo groot, als van CO2 alleen. Dat deed bij mij een belletje rinkelen. In 1999 heb ik meegewerkt aan een VN-document dat concludeert: het klimaateffect van luchtvaart is twee tot vier keer zo groot als dat van CO2 van luchtvaart alleen. Dit heb ik op basis van toen al beschikbare wetenschap opgeschreven. Het kan nu geen verrassing zijn dat het op drie uitkomt.

De luchtvaart is er goed in om buiten beeld te blijven, als het uitkomt. Het is de enige sector die er sinds 1995 in slaagt om buiten alle mondiale emissiereductieafspraken te blijven. De eerste stap is de vliegtaks te verdrievoudigen (Vijlbrief: ‘We hebben het over een vliegtaks van 7,45 euro. Dat is geen killerheffing’, 25/11).

Vaccin (1)

Twijfelaar niet dom

Ik ben geen antivaxxer, heb mijn kinderen tegen ‘alles’ laten inenten, en ik geloof heilig in het virus. Toch ben ik een twijfelaar. De vaccinaties tegen bacteriële infecties als kinkhoest, zijn een stuk effectiever dan die tegen virale infecties, met name de griepvaccins. De griepvaccins van de afgelopen jaren werkten bij 40 tot 60 procent van de gevaccineerden. Omdat longontsteking toch optrad bij gevaccineerden, kwam daar het pneumokokken-vaccin bij voor de meest kwetsbaren. Griepvirussen hebben de neiging te muteren. De kans is groot dat we een goed werkend vaccin tegen Covid-19 hebben, maar dat het virus van gedaante is veranderd. Ook is het de vraag of het vaccin, getest op jonge gezonde vrijwilligers, ook effectief is bij kwetsbare groepen, waartoe ik behoor. Ik ben een twijfelaar, maar om twijfelaars weg te zetten als dom en asociaal vind ik niet terecht. Ik twijfel, maar ik geef de overheid met dit vaccin het voordeel van de twijfel.

Vaccin (2)

Bijwerkingen

Er bestaat een hoop scepsis betreffende de ontwikkelde coronavaccins. Wat zijn de eventuele bijwerkingen op korte en langere termijn? Velen twijfelen en laten zich mogelijk niet vaccineren. Dat is hun goed recht, al brengt dit de samenleving onnodige schade toe. Je kunt je natuurlijk ook afvragen: wat zijn de mogelijke bijwerkingen van het je niet laten vaccineren? Het antwoord lijkt mij duidelijk.

Coronabeleid

Monddood

Ziekenhuizen, en ook de Erasmus Universiteit, willen voorkomen dat medewerkers zich relativerend uitlaten over de ernst van huidige corona pandemie (Het ziekenhuis wil liever niet dat de arts corona relativeert, 26/11). Er wordt gesproken over het monddood maken van artsen of medewerkers. Dat klinkt natuurlijk niet goed. Maar wat is de keerzijde? Varen we wel door verdeeldheid te zaaien in een crisis als de huidige pandemie? Goedbedoelende (zelfbenoemde) experts moeten zich hiervan beter bewust zijn. Het kabinet laat zich adviseren door het RIVM en het OMT. Binnen deze gremia botsen en schuren wetenschappelijke inzichten en hier hoort de inhoudelijke discussie ook plaats te vinden.

Het kabinet maakt op grond van hun adviezen beleid voor een komende periode. Dit moet helder en eenduidig zijn en dat kon op sommige punten achteraf weleens beter, maar we zitten in de hitte van de strijd. Als dit beleid op sociale media en in talkshows ter discussie wordt gesteld, raken velen verward en verliest het beleid aan draagkracht en verliezen belangrijke maatregelen hun effectiviteit.

De vrije meningsuiting is een groot goed, maar midden in een crisis is het goed eerst tot tien te tellen.

Loodgieter M/V

Vrouwelijke vorm

Het betoog van Monique Gooren om de vrouwelijke vorm van beroepsnamen meer ingang te doen vinden lijkt me ondoordacht en verwarring scheppend (Loodgieter m/v? Nee, noem ons liever loodgietster, 24/11). Stel dat een wedstrijd voor de beste leraar Frans wordt gewonnen door een vrouw. Is zij dan ‘de beste Franse lerares’? Nee, ‘de beste leraar Frans’ is volstrekt helder wat betreft de deelnemende groep. Veel beter, en meer emancipatoir, is het als we leren dat de stamvorm, dus de mannelijke maar in feite geslachtsneutrale vorm, zowel mannen als vrouwen (en transgenders) omvat. De Franse taal ziet dat helder: het mannelijke woord ‘homme’ betekent zowel mens als man. Ziet Gooren het woord ‘rechtster’ voor een vrouwelijke rechter ooit ingang vinden? En zou de vrouwelijke secretaris van de raad van bestuur graag als ‘secretaresse’ worden aangeduid?

Correcties & aanvullingen

De Nationale Opera

Bij het artikel Steeds aanpassen, oplossen en weer opnieuw beginnen (26/11, p. C4) over De Nationale Opera in coronatijd is de naam van de auteur verkeerd geschreven. Het moet zijn: Rahul Gandolahage.