Winkelgebieden druk door Black Friday, gemeenten roepen op: blijf thuis

Verschillende gemeenten roepen mensen vrijdag op thuis te blijven en niet te gaan winkelen. Vanwege Black Friday is het in verschillende winkelgebieden te druk, schrijven onder meer de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Eindhoven. Ze vragen winkelbezoekers later terug te keren of hun aankopen online te doen. De gemeente Amsterdam heeft eenrichtingsverkeer ingevoerd in twee winkelstraten.

Winkelend publiek in de Koopgoot in Rotterdam. Foto Pieter Stam de Jonge / ANP

„Er staan veel rijen voor de winkels”, schrijft de gemeente Groningen over de winkelstraat Herestraat. „We vragen mensen om op een ander moment terug te komen. Zo houden we Groningen samen veilig.” Gemeente Rotterdam schrijft: „Mijd de drukte, kom naar de stad als het rustiger is en shop online.”

Tijdens het jaarlijks terugkerende uitverkoopfestijn Black Friday, de laatste vrijdag van november, geven veel winkels en ketens hoge kortingen op hun producten. Daarvoor wordt vaak al weken van tevoren reclame gemaakt. Sinds een paar jaar is Black Friday de drukste winkeldag van het jaar. Vanwege de pandemie lag het lokken van klanten naar (fysieke) winkels dit jaar gevoelig. Niet iedere winkel voelde zich genoodzaakt de aanbiedingen af te blazen.

Lees meer over Black Friday tijdens corona: Black Friday in coronatijd: of helemaal niet, of juist een week lang Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte: 8 december uitsluitsel over Kerst, ‘niet optimistisch’