Kopstoter kan meer eten

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Foto Alamy Stock Photo

Rupsen van de monarchvlinder zien er lief en grappig uit in hun gestreepte pyjamapakje, maar onderling kunnen ze behoorlijk ruw zijn. Vooral als er te weinig te eten is. Dan geven ze elkaar kopstoten.

Neurobioloog Alex Keene van de Florida Atlantic University zag dit opmerkelijke gedrag voor het eerst in zijn tuin. Hij besloot het verder te onderzoeken in de gecontroleerde omstandigheden van het laboratorium. De resultaten verschenen in iScience. De rupsen bleken het vaakst agressief vlak voor het verpoppen. Ze kunnen zijdeplanten, hun favoriete waardplant, helemaal kaalvreten, dus zijn gewend aan het principe „op is op”. De agressieveling is in het voordeel zo bleek, die bleef bij de worsteling meestal zitten op het blad terwijl het slachtoffer er vaker vanaf viel.