Dertigduizend NOW-aanvragen voor derde ronde steunpakket

In twee weken tijd heeft uitkeringsinstantie UWV zo’n dertigduizend aanvragen binnengekregen voor de derde periode van de NOW-regeling, waarmee werkgevers een vergoeding voor hun loonkosten kunnen krijgen. Dat meldt de organisatie vrijdag in een persbericht. Tot nu toe is ruim 378 miljoen euro uitgekeerd in de derde ronde aan 21.000 werkgevers, die samen 379.000 mensen in dienst hebben. De overige 9.000 aanvragen moeten nog worden behandeld.

Sinds half november is het NOW-loket weer geopend. De regeling dient als steunpakket voor bedrijven die zwaar werden getroffen door de coronacrisis en moet zo veel mogelijk ontslagen helpen voorkomen. Werkgevers die kampen met ten minste 20 procent omzetverlies gedurende drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming, waarbij de loonkosten worden betaald over de maanden oktober tot en met december. In het geval van een omzetverlies van 100 procent wordt maximaal 80 procent vergoed. Daarnaast mogen werkgevers kiezen om 10 procent minder loon uit te betalen, zonder dat dit invloed heeft op de NOW-uitkering.

Tijdens de vorige periode van de NOW-regeling, NOW2 genoemd, werden 65.000 aanvragen ingediend. Ten tijde van NOW1 deden 144.000 bedrijven een aanvraag.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte: 8 december uitsluitsel over Kerst, ‘niet optimistisch’