Statenleden en deel Eerste Kamerfractie verlaten FVD, ruzie tussen Baudet en bestuur escaleert

Ruzie Vier Eerste Kamerleden van Forum splitsen zich af, ook meer Statenleden stappen op. Intussen heeft Baudet twee bestuursleden opgeroepen af te treden.
Thierry Baudet vrijdag voor het partijkantoor van Forum voor Democratie in Amsterdam.
Thierry Baudet vrijdag voor het partijkantoor van Forum voor Democratie in Amsterdam. Foto Evert Elzinga/ANP

Een deel van de Eerste Kamerfractie van Forum voor Democratie splitst zich af van de partij. Ook keren steeds meer Statenleden zich af van Forum. Intussen laait de ruzie tussen Thierry Baudet en het bestuur van de partij vrijdagmiddag verder op. Baudet heeft de twee overgebleven bestuursleden die hem niet steunen opgeroepen af te treden.

De escalatie volgde kort nadat senatoren Bob van Pareren, Toine Beukering, Hugo Berkhout en Otto Hermans aangekondigden af te treden. Zij meldden dat vrijdag in een tweet. Het viertal blijf actief in de Eerste Kamer, maar niet voor Forum. Berkhout vervangt tijdelijk Annabel Nanninga, die met zwangerschapsverlof is en donderdag helemaal uit de partij stapte. Voor FVD zijn, zoals het er nu voor staat, vijf zetels over in de senaat. Bij de verkiezingen in 2019 won Forum er nog twaalf.

„Een partij waarin van racisme, antisemitisme en nazisme geen afstand wordt genomen en kritiek niet gehoord wordt is niet de onze”, schrijven de senatoren op in een verklaring. „Wij nemen nadrukkelijk hier afstand van en stappen op.” Van Pareren doelt daarmee onder andere op uitingen van Baudet die de laatste dagen naar de pers lekten.

Homofobe uitingen

Eerder al was er ruzie binnen de partij over racistische, homofobe en antisemitische uitingen die door leden van jongerenafdeling JFVD in appgroepen waren gedaan. Nanninga en andere prominente FVD’ers eisten dat Baudet afstand zou doen hiervan. Zij wilden dat Baudet de jongerentak ophief en JFVD-voorzitter en rechterhand Freek Jansen royeerde. Baudet weigerde dat te doen. Wel is Jansen geen kandidaat-Kamerlid meer.

Vrijdag werd verder bekend dat nog meer Statenleden de partij verlaten. Eerder deze week kondigde een groot deel van de Forum-gedeputeerden van Noord-Holland, Overijssel en Flevoland aan te stoppen of als een andere fractie verder te gaan. Vrijdag stapte ook gedeputeerde in Limburg Ruud Burlet uit Forum, net als vier van de zes Drentse FVD-Statenleden.

Lees ook deze analyse: Forum voor Democratie lijkt weer van Baudet

Ruzie bestuur

Baudet heeft vrijdagmiddag op Twitter en tijdens een persconferentie voor het partijkantoor in Amsterdam bestuurders Lennart van der Linden en Rob Rooken opgeroepen op te stappen. Rooken en Van der Linden vormen samen met Baudet en Olaf Ephraim, die Baudet steunt, het bestuur. Omdat het nu ‘twee tegenover twee’ is, vreest Baudet dat Van der Linden en Roken de partij gaan „gijzelen”. Volgens de politicus kunnen zij onder andere ervoor zorgen dat Forum niet mee kan doen aan de verkiezingen volgend jaar maart.

Ongeveer op hetzelfde tijdstip als Baudet een video met de oproep op sociale media plaatste, tweette het officiële account van Forum voor Democratie, dat in handen is van het bestuur, dat Baudet bij de KvK is uitgeschreven als bestuurder van de partij. In de tweet staat dat dit noodzakelijk is „voor het organiseren van een eerlijke en ordentelijke ledenraadpleging”. Baudet zei later tijdens de persconferentie dat hij „wederrechtelijk en in strijd met de statuten” is uitgeschreven. Vrijdagmiddag stond Baudet nog als voorzitter in het register van de KvK, maar het kan minstens een dag duren voordat wijzigingen zijn doorgevoerd.

Baudet herhaalde bij het persmoment aan de Herengracht in Amsterdam dat hij niet weg wil bij Forum, omdat hij vindt dat de partij van hem is. De leegloop door vertrekkende rivalen doet daar niets aan af.

Twitter avatar rik_rutten Rik Rutten Baudet wil niet weg, want de partij is van hem. De leegloop van zijn partij door vertrekkende rivalen doet hem niets, zegt hij. „Die paar FvD-volksvertegenwoordigers in de provincie, die daar in de Provinciale Staten zitten, ja… De mensen hebben gestemd op mij! ” https://t.co/EBFlm5wssL

Eurofractie steunt bestuur

Verder heeft de fractie van Forum voor Democratie in het Europees Parlement vrijdag bekendgemaakt ook voor een stemming te zijn over de toekomst van Thierry Baudet bij de partij. Dat idee opperde het bestuur donderdagmiddag, waar Astrid de Groot toen nog lid van was (later die dag verliet zij de partij). Die verkiezingen zijn bedoeld om uit de impasse te komen waarin de partij verkeert.

Het plan van het bestuur was om op korte termijn een bijeenkomst te organiseren waar de ongeveer vijftigduizend leden van Forum mogen stemmen over het aanblijven van Baudet en wie in het nieuwe bestuur zou moeten komen. Dat was donderdagavond voor een aantal prominente FVD’ers, onder wie Nanninga, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek, reden hun lidmaatschap van de partij op te zeggen. Zij zien een stemming als een tegemoetkoming aan Baudet. Hoe het er inmiddels voor staat met die verkiezing nu Baudet Rooken en Van der Linden heeft opgeroepen op te stappen, is onduidelijk.

Twitter avatar rik_rutten Rik Rutten We hebben nu in feite drie afgebakende kampen: 1) Baudet en zijn intimi 2) De critici, die al zijn opgestapt of (in de provincie) daar dichtbij zijn 3) Het bestuur, met nu ook de Europese fractie en #9 Vogelaar, dat blijft voortploeteren om de partij te behouden https://t.co/gIuZGvrEVS