Brieven

Black Friday

Koop bewust, denk aan arbeidsomstandigheden en klimaat

Foto EPA

Koopjes zijn fijn, dat vindt iedereen. Vooral als je iets minder te besteden hebt, is Black Friday een uitgelezen kans om die kerstjurk aan te schaffen die je al maanden in het vizier had. Voor winkeliers is het een prima moment om restpartijen die anders worden weggegooid, of collecties die niet goed lopen, alsnog te verkopen. Maar dat is niet de insteek van de dag. De koopdruk op Black Friday is gigantisch. Overal waar je kijkt, promoten merken korting op korting. Veel van deze deals klinken te mooi om waar te zijn – en dat zijn ze vaak ook. De prijs wordt vaak betaald door de mensen die onze kleding maken in fabrieken in Bangladesh en Vietnam. Zij draaien te veel overuren voor te weinig geld. Tel daarbij op dat het (overmatig) kopen van spullen een grote negatieve impact heeft op klimaatverandering. Gelukkig zijn er manieren om bij te dragen aan een eerlijke mode-industrie. Vraag eens in de winkel onder welke omstandigheden een kledingstuk is gemaakt. Koop van goede kwaliteit, dan doe je er lekker lang mee. Als je wilt shoppen, koop dan van een merk dat bewuste keuzes maakt. Let er eens op of een merk is aangesloten bij een onafhankelijke organisatie die het bedrijf verantwoordelijk houdt voor acties op het gebied van mensenrechten. Als je van zulke bedrijven iets koopt, kun je er trots op zijn dat je een merk steunt dat het beter doet. Die kersttrui zit toch lekkerder als je weet dat die onder fatsoenlijke omstandigheden is gemaakt.


Fair Wear Foundation