Belgen mogen weer winkelen en Ieren kunnen weer naar de pub

Een kunstwerk in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel.
Een kunstwerk in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel. Foto Francois Walschaerts / AFP

Een greep uit het buitenlandse nieuws.

  • Vanaf aanstaande dinsdag 1 december kunnen Belgen weer shoppen. Het zogeheten Overlegcomité heeft vrijdag besloten dat alle niet-essentiële winkels hun deuren weer mogen openen, zij het onder strikte voorwaarden. Wat die voorwaarden precies inhouden, is nog onduidelijk. Mogelijk zullen later op vrijdag meer versoepelingen van de coronamaatregelen in het land worden aangekondigd.
  • Ook in Ierland worden de maatregelen tegen de verspreiding van het virus versoepeld. Volgens Ierse media mogen niet-essentiële winkels, musea, bioscopen en sportscholen vanaf dinsdag weer open. Drie dagen later volgen de restaurants en pubs. Ook hier zullen strikte regels gelden over zaken als groepsgrootte.
  • India zag zijn economie in de periode van juli tot september met 7,5 procent krimpen, meldt persbureau AFP. Dit is een iets minder grote afname dan eerder was geraamd: de centrale bank ging eerder uit van een krimp van 8,6 procent. De economische malaise is veroorzaakt door de wekenlange lockdown die in het Zuid-Aziatische land gold.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte: 8 december uitsluitsel over Kerst, ‘niet optimistisch’