Nederland passeert de grens van een half miljoen positieve coronatests

Het RIVM heeft de voorbije dag melding gekregen van 4.506 positieve coronatests. Daarmee is de grens van een half miljoen positieve coronagevallen overschreden. Ongeveer 100.000 mensen met corona zijn naar schatting van het RIVM nog altijd besmettelijk. 76 mensen overleden aan het virus, waarmee het totale dodental op 9.184 komt. De besmettingscijfers schommelen, en zijn vandaag zo’n 10 procent lager dan gisteren.

De voorbije dag zijn 192 mensen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19 en 33 coronapatiënten op de intensive care beland, blijkt uit nieuwe cijfers van het LCPS. De druk op de ziekenhuizen neemt iets af. Er liggen nu 524 coronapatiënten op de intensive care en 1.257 coronapatiënten op andere afdelingen. Dat zijn er minder dan gisteren.

Het aantal IC-patiënten daalt al zo’n twee weken geleidelijk. Ook het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis neemt al sinds begin november af, zij het met af en toe een tijdelijke stijging. Het dagelijkse aantal positieve tests, ziekenhuis- en IC-opnames is nog altijd hoger dan de zogenoemde signaalwaarde, waarbij de alarmbellen afgaan. Ook de R-waarde is boven de 1, wat betekent dat het aantal patiënten toeneemt.

Voor zowel de positieve tests als de sterfgevallen geldt dat ze soms enige tijd later worden doorgegeven aan het RIVM. Ook laat niet iedereen met klachten zich direct testen. De cijfers kunnen dus een enigszins vertekend beeld geven.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederland passeert de grens van een half miljoen positieve coronatests