Rotterdamse politiek wil onderzoek na harde kritiek op lokale kunst- en cultuurraad

Het subsidieadvies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur heeft veel ‘gemor’ opgeleverd. De politiek wil onderzoeken of subsidie anders en beter verdeeld kan worden.

De RRKC huist tegenwoordig in het Schielandshuis in Rotterdam-centrum, waar vroeger Museum Rotterdam was gevestigd.
De RRKC huist tegenwoordig in het Schielandshuis in Rotterdam-centrum, waar vroeger Museum Rotterdam was gevestigd. Foto Koen Suyk/ANP

De Rotterdamse gemeenteraad is uiterst kritisch over het functioneren van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC), het officiële adviesorgaan van de gemeente. Dat bleek donderdag bij de stemming over het Cultuurplan 2021-2024, de subsidieverdeling voor de sector die is gebaseerd op advies van de RRKC.

„Een heel aantal culturele instellingen” zegt „onjuist” te zijn beoordeeld in het advies, constateert de gemeenteraad in een motie die bijna unaniem werd aangenomen (met 42 van de 43 stemmen).

Oppositielid Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren noemt het een „beschamend advies”. Coalitiepartij CDA is „uiterst kritisch op het proces en de onderbouwing van een aantal keuzes”, zei raadslid Christine Eskes. Elene Walgenbach van D66, de partij van cultuurwethouder Said Kasmi, sprak van „gemor” in de sector en in de gemeenteraad.

Wederhoor

De gemeenteraad stemde ook voor een onderzoek naar de optimale vorm voor „onafhankelijk Rotterdams cultureel advies”. Er moet in andere gemeenten gekeken worden of andere manieren om subsidie te verdelen beter werken.

Tot die tijd wil de raad dat de RRKC gaat praten met culturele instellingen over het advies en fouten rectificeert. Verder moeten instellingen vóór publicatie van het advies wederhoor krijgen om te kunnen reageren.

De RRKC wil zich desgevraagd niet mengen in de politieke discussie, zegt een woordvoerder. Het adviesorgaan staat ervoor open om ‘hoor en wederhoor’ als optie te bespreken tijdens het onderzoek. Tot nu toe konden culturele instellingen alleen op feitelijke onjuistheden in het advies reageren, licht hij toe.

‘Klaar mee’

Het college van burgemeester en wethouders noemt het RRKC-advies in een brief „niet in alle opzichten consistent”. Het college heeft het advies in enkele gevallen gecorrigeerd wegens „foutieve informatie of niet op feiten gebaseerde aannames, die niet geverifieerd zijn”. Om welke instellingen het gaat, staat niet in de brief van het college.

Uitspraken van RRKC-voorzitter Jacob van der Goot in een NRC-interview zijn ook verkeerd gevallen. Over Museum Rotterdam, het stadsmuseum dat flink gekort wordt en volgende week zijn locatie in het Timmerhuis moet sluiten, zei Van der Goot: „zoals het nu is, zoals het nu heet: klaar mee.” De Partij voor de Dieren kaatste in het debat terug: „De voorzitter van de RRKC, zoals hij functioneert: klaar mee!”

In totaal hebben 122 stichtingen subsidie aangevraagd bij de RRKC en krijgen er 86 subsidie via het Cultuurplan. In ruim dertig gevallen wijkt het college af van het advies van de RRKC; instellingen krijgen bijvoorbeeld meer of minder subsidie dan is geadviseerd. Het college verdeelt zo ruim 40 miljoen euro via het Cultuurplan en bijna 46 miljoen euro over acht grote instellingen met een gegarandeerde subsidie, zoals concertgebouw De Doelen, De Kunsthal en Theater Rotterdam.

Interconnectiviteit

De RRKC beoordeelt de aanvragen in twaalf gespecialiseerde commissies. Deze commissies kijken naar artistieke kwaliteit, de bedrijfsvoering en de drie „i’s” die speerpunten van het colege zijn: „inclusiviteit, innovatie en interconnectiviteit”.

Museum Boijmans van Beuningen krijgt op basis van het advies 4 ton subsidie minder (9,3 miljoen euro). Het college vindt dat het museum zijn rol „zonder overtuiging en vooral vanuit het belang van de eigen activiteiten vervult.”

Lees het artikel Het museum is dood, leve het museum

Het RRKC-advies ligt altijd gevoelig in de cultuursector, maar dit keer des te meer door een aantal harde keuzes die geld vrij moeten maken voor nieuwe instellingen. In het raadsdebat kreeg RRKC onder meer het verwijt ‘te dicht’ op het college te zitten en politieke keuzes te maken.

Een voorbeeld zou Museum Rotterdam zijn, dat in een gemeentelijk kantoorpand huist en niet zichtbaar genoeg was. De subsidie wordt verlaagd van 3,5 naar 1,7 miljoen. Met dit geld moet het museum de collectie blijven beheren en zijn tweede locatie, het oorlogsmuseum 40-45 ’NU aan de Coolhaven, openhouden. Het college trekt 0,5 miljoen euro uit voor een kwartiermaker die een nieuw museaal concept moet gaan bedenken voor het stadsmuseum.