Recensie

Recensie Muziek

Onverwoestbare songs met toewijding bewerkt

Jan Rot weet van geen ophouden. Vele tientallen hits uit de popgeschiedenis heeft hij al overgezet in soepel zingbaar Nederlands. En hij blijft aan dat veelzijdige oeuvre steeds weer nieuwe nummers toevoegen. Op Alle tijd staat de meest recente oogst, met Amerikaanse songs die soms al honderd jaar oud zijn – de onverwoestbare nummers die doorgaans als American Songbook worden aangeduid. Het titelnummer toont aan hoe vrij Rot te werk gaat zonder de oorspronkelijke betekenis aan te tasten. ‘Alle tijd’ is zijn bewerking van het wereldberoemde ‘Summertime’ uit 1933. En mooi is ook het nog oudere ‘Beautiful dreamer’ (1864), dat nu ‘Dapper Doornroosje’ heet. Zelfs de klassieker ‘Happy birthday to you’ (1893) kreeg een Nederlandse tekst: ‘Jij bent jarig, hoera!’

Als zanger slaat Rot af en toe een iets te pathetische toon aan, maar dat doet niets af aan de toewijding die aan dit repertoire wordt betoond. Ook door pianist Jakob Klaasse die alles met zwier begeleidt.