Noordelijke provincies krijgen 438 miljoen euro uit Europese fondsen

Energietransitie Groningen, Friesland en Drenthe krijgen geld uit Europese Fondsen om onder meer banen te creëren in de duurzame energie.
Windmolens bij de Groningse gemeente Bellingwedde.
Windmolens bij de Groningse gemeente Bellingwedde. Foto Robert Vos/ANP

De provincies Groningen, Friesland en Drenthe krijgen de komende zeven jaar 438 miljoen euro uit Europese fondsen toebedeeld. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) woensdag bekendgemaakt, meldt het Samenwerkingsverband Noord-Nederland in een persbericht.

Bijna driekwart van het geld komt uit een nieuw fonds voor energietransitie (JTF) en is onder meer bedoeld om banen in de duurzame-energiesector te creëren. De Noordelijke provincies lobbyen al maanden voor geld uit het fonds, vanwege het banenverlies door het beëindigen van de gaswinning in Groningen. De Groningse commissaris van de koning René Paas hoopt dat het toegekende aandeel een „groene banenmotor” op gang brengt, zei hij dinsdag.

Geld uit het JTF-fonds kan daarnaast in waterstofprojecten worden gestoken. De overige 108 miljoen euro komt uit een regionaal ontwikkelingsfonds (EFRO) en is bedoeld voor innovatie in het midden- en kleinbedrijf.

Correctie (26/11 11.30 uur): in een eerdere versie van dit bericht stond dat het JTF-fonds ook gebruikt kan worden voor de aanleg van de Lelylijn-treinverbinding. Dat is onjuist, het geld is uitsluitend bedoeld voor projecten rond energietransitie. Dit is hierboven aangepast.