Noodsteun

‘Crisishulp niet altijd volgens de regels verleend’

De Nederlandse overheid heeft bij verstrekking van de crisisnoodhulp de afgelopen maanden niet altijd de juiste procedures gevolgd. Dat zegt de Algemene Rekenkamer, die een reeks onderzoeken doet naar het kabinetsbeleid in crisistijd. Zo is bij bepaalde garanties of leningen niet altijd aan de voorwaarden voldaan voor het dekken van de kosten. Ook is de Tweede Kamer in sommige gevallen te laat geïnformeerd.

De afgelopen maanden werd voor bijna 63 miljard euro aan garanties en leningen verstrekt. Daarvan wordt naar verwachting 2,6 miljard euro niet meer terugbetaald, aldus de Rekenkamer.

Het verstrekken van garanties heeft geen directe gevolgen voor de overheidsuitgaven, maar het risico bestaat dat de overheid alsnog met geld over de brug moet komen als het geld niet wordt terugbetaald. Volgens de Rekenkamer is het goed om de regels nog eens te evalueren, waarbij moet worden gekeken of de spelregels in crisistijd niet te streng zijn. (ANP)