Laatste nieuws Covid-19

Turkije meldt al zes dagen op rij recordaantal coronadoden

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Marion Koopmans gaat virus onderzoeken in Wuhan

De Nederlandse viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam gaat als lid van een internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoek doen naar de herkomst van het coronavirus in de Chinese stad Wuhan. Wanneer het team naar Wuhan kan, is nog onduidelijk. „Ook dit moet opstarten via zoommeetings”, aldus Koopmans donderdag tegenover NRC.

Lees hier het hele bericht: Marion Koopmans gaat oorsprong pandemie onderzoeken voor WHO

Turkije meldt al zes dagen op rij recordaantal coronadoden

In Turkije zijn donderdag 174 sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd: meer dan ooit tevoren. De vijf dagen daarvoor werd ook iedere dag al een recordaantal doden door de ziekte geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het Turkse ministerie van Volksgezondheid.

Zowel het dagelijkse aantal dodelijke slachtoffers en het aantal bevestigde coronabesmettingen stijgt sinds half november rap. Op 15 november kwamen er per zeven dagen gemiddeld zo’n 3.100 nieuwe besmettingen bij; inmiddels is dat aantal meer dan verdubbeld naar een gemiddelde van 6.700 besmettingen per zeven dagen. Dat is het hoogste gemiddelde sinds de uitbraak van het coronavirus.

Recent kwam naar buiten dat de Turkse regering sinds eind juli alleen besmettingen ‘telde’ van coronapatiënten die daadwerkelijk aan de ziekte behandeld werden. Al snel ontstond de kritiek dat de regering dit deed om de werkelijke omvang van de epidemie verborgen te houden. Sinds woensdag maken de autoriteiten na veel kritiek weer melding van alle bevestigde besmettingen.

In Turkije geldt sinds vrijdag een gedeeltelijke lockdown. Allerlei openbare ruimten zoals cafés, restaurant en bioscopen zijn gesloten en in het weekend geldt een avondklok vanaf 22.00 uur.

Een luchtfoto van nieuwe graven voor coronadoden in Istanbul. Foto Erdem Sahin/EPA

Antistoffen coronavirus minstens 200 dagen in bloed aantoonbaar

Ruim 90 procent van de mensen waarbij eerder antistoffen tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 in het bloed zijn gemeten, blijken die antistoffen ruim een half jaar later nog steeds meetbaar in hun bloed te hebben. Dat blijkt donderdag uit resultaten van een langlopend onderzoek van het RIVM naar de opbouw van immuniteit tegen het virus.

Uit het onderzoek blijkt dat 4,9 procent van de deelnemers antistoffen tegen het coronavirus in het bloed heeft. Het bloed is grotendeels voor de piek van de tweede golf afgenomen. Jongvolwassen tussen de 20 en 30 jaar oud hebben de meeste antistoffen.

In het voorjaar, tijdens de eerste coronagolf, had minder dan 3 procent van de deelnemers antistoffen in het bloed. In juni steeg dit naar 4,5 procent. Er zat geen verschil in gemeten antistoffen tussen mannen en vrouwen en ook niet tussen mensen van verschillende etnische komaf.

Lees ook: Afweer tegen corona blijft langere tijd aanwezig

Hooggerechtshof VS: gebedshuizen sluiten in strijd met vrijheid van godsdienst

Het Amerikaanse federale Hooggerechtshof heeft woensdag bepaald dat restricties die de staat New York oplegde aan gebedshuizen in coronabrandhaarden strijdig zijn met de vrijheid van godsdienst. De beperkingen voor moskeeën, kerken en synagogen moeten per direct opgeheven worden, oordeelden de hoge rechters met vijf om vier stemmen.

In hun meerderheidsvonnis laakten de rechters dat onder meer dat „slijters en fietswinkels” de afgelopen tijd al wel open mochten zijn, maar de gebedshuizen niet. In New York worden onder meer binnen de orthodox-Joodse gemeenschap clusterbesmettingen geregistreerd, omdat grote bijeenkomsten hier in weerwil van de coronabeperkingen doorgang vinden.

Lees ook dit artikel over rechter Coney Barett: ‘Oranje wolk’ boven rechter Barrett, maar benoeming lijkt zeker

De uitspraak van woensdag, die komt op een moment dat de besmettingen in de Verenigde Staten snel oplopen, is de eerste waarbij de nieuw benoemde rechter Amy Coney Barrett een zichtbare rol opeiste. Met haar aantreden, ter vervanging van de overleden progressieve rechter Ruth Bader Ginsburg, heeft het Hof een stabiele conservatieve meerderheid van zeker vijf rechters. Drie van hen zijn voorgedragen door president Trump en benoemd voor het leven.

Eerder dit jaar hield het Hof in soortgelijke zaken over kerken in coronatijd door Nevada en Californië opgelegde beperkingen nog overeind. Woensdag was de eerste keer dat zo’n zaak voor het Hof kwam sinds het aantreden van Coney Barrett, een gelovig katholiek. Opperrechter John Roberts, benoemd onder de Republikeinse president George W. Bush, ging nog wel mee met het progressieve smaldeel van het Hof. Maar hun kwartet legde het af tegen de nieuwe vijfkoppige conservatieve blok.

Een vrouw bezoekt een kerk in Long Beach, Californië. Foto Apu Gomes/AFP

Koninklijke familie op Koningsdag naar Eindhoven, viering binnen de coronamaatregelen

Koning Willem-Alexander zal op 27 april samen met zijn gezin in Eindhoven Koningsdag vieren. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag. De viering zal gehouden worden binnen de coronamaatregelen van dat moment.

Het was de verwachting dat Koningsdag in Maastricht zou worden gevierd. De koninklijke familie zou aanvankelijk dit jaar al naar die stad gaan voor Koningsdag, maar dat ging uiteindelijk niet door vanwege de coronapandemie. De officiële viering van de feestdag verliep daarom afgelopen april virtueel. Willem-Alexander, Máxima en de drie prinsessen waren de hele dag via een livestream te volgen terwijl zij met allerlei Nederlanders de verjaardag van de koning vierden. Aan het einde haakten ook andere familieleden, onder wie prinses Beatrix, aan.

In een toespraak tijdens die virtuele Koningsdag had koning Willem-Alexander gezegd hoe jammer de familie het vond om niet in Maastricht te zijn. „Maar wat in het vat zit, verzuurt niet. We hebben Leef Mestreech al in ons hart gesloten”, zei de koning destijds - verwijzend naar het thema ‘Leef’ dat Maastricht had bedacht. Vanwege deze opmerking werd gedacht dat de familie dit jaar naar de Limburgse stad zou gaan. Nadat de officiële viering van Koninginnedag in 2001 in Hoogeveen en Meppel werd afgelast wegens de mkz-crisis, vond het feest het jaar daarna wel plaats in die steden.

In overleg met Maastricht is dit jaar echter besloten om Koningsdag elders te vieren. „We hadden het programma dermate uitgestippeld dat het zonde zou zijn het in afgeslankte vorm uit te voeren of met minder publiek”, zegt een woordvoerder van de gemeente donderdag daarover. Eindhoven zegt met „design en technologie” een programma voor Koningsdag te ontwikkelen. Het programma wordt momenteel uitgewerkt.

Nederland passeert de grens van een half miljoen positieve coronatests

Het RIVM heeft de voorbije dag melding gekregen van 4.506 positieve coronatests. Daarmee is de grens van een half miljoen positieve coronagevallen overschreden. Ongeveer 100.000 mensen met corona zijn naar schatting van het RIVM nog altijd besmettelijk. 76 mensen overleden aan het virus, waarmee het totale dodental op 9.184 komt. De besmettingscijfers schommelen, en zijn vandaag zo’n 10 procent lager dan gisteren.

De voorbije dag zijn 192 mensen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19 en 33 coronapatiënten op de intensive care beland, blijkt uit nieuwe cijfers van het LCPS. De druk op de ziekenhuizen neemt iets af. Er liggen nu 524 coronapatiënten op de intensive care en 1.257 coronapatiënten op andere afdelingen. Dat zijn er minder dan gisteren.

Het aantal IC-patiënten daalt al zo’n twee weken geleidelijk. Ook het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis neemt al sinds begin november af, zij het met af en toe een tijdelijke stijging. Het dagelijkse aantal positieve tests, ziekenhuis- en IC-opnames is nog altijd hoger dan de zogenoemde signaalwaarde, waarbij de alarmbellen afgaan. Ook de R-waarde is boven de 1, wat betekent dat het aantal patiënten toeneemt.

Voor zowel de positieve tests als de sterfgevallen geldt dat ze soms enige tijd later worden doorgegeven aan het RIVM. Ook laat niet iedereen met klachten zich direct testen. De cijfers kunnen dus een enigszins vertekend beeld geven.

‘Nederlandse sportsector loopt dit jaar 2,1 miljard euro omzet mis’

De gehele sportsector in Nederland loopt dit jaar naar verwachting 2,1 miljard euro aan omzet mis vanwege de coronacrisis. Bijna de helft daarvan wordt niet ondervangen door bezuinigingen en steunmaatregelen vanuit de overheid. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Monitor Sport en corona 2, een vervolgonderzoek dat het Mulier Instituut uitvoerde in opdracht van het kabinet.

Onder meer vanwege stopgezette competities, afgelaste trainingen en sportkantines die hun deuren moeten sluiten, bleven de inkomsten bij sportclubs achter. In de eerste versie van het rapport, die begin juli verscheen, werd het omzetverlies in de sector in de eerste zeven maanden van het jaar al op 1,5 miljard euro geschat. De monitor is een verzameling van verschillende onderzoeken naar de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de sportsector.

Amateursportclubs hebben het grootste aandeel in het verlies, zij lopen naar schatting 1,5 miljard euro mis. Na besparingen en steun blijft daar 700 miljoen euro van over. Deze groep bestaat voornamelijk uit ondernemers met bijvoorbeeld fitnesscentra, dansscholen en maneges. Bij de topsport, het betaald voetbal en grote sportevenementen komt volgens het instituut 630 miljoen euro minder binnen, waarvan ruim 40 procent wordt gecompenseerd.

Een digitale les bij een yogaschool. Foto Sem van der Wal/ANP

Deense coronanertsen rijzen uit het graf en dreigen het drinkwater te vergiftigen

Deense nertsen die uit angst voor de verspreiding van gemuteerde corona werden geruimd, zijn begraven, maar niet diep genoeg. Deze week zijn talloze rottende karkassen aan de oppervlakte van de graven verschenen. Omwonenden vrezen bovendien voor de gevolgen voor hun drinkwater. De massagraven liggen op een militair terrein nabij een meer. Voorkomen moet worden dat dat vervuild wordt met lijkvocht.

Dat de karkassen van dieren gaan rotten en daardoor opzwellen is een natuurlijk verschijnsel. Normaal zou anderhalve meter grond volgens de protocollen zwaar genoeg moeten zijn om de dieren onder de zoden te houden, maar zo niet in de lichte Jutlandse aarde. Daar komt nog eens bij dat een deel van de graven binnen een straal van tweehonderd meter rond het Boutrupmeer ligt, terwijl eigenlijk minimaal driehonderd meter aangehouden moet worden. Het schone water mag door de ontbindende pelsdierlijkjes niet bedorven worden. Dus nee, het gaat niet helemaal goed, gaven de autoriteiten al toe.

De nertsen komen van houderijen waar ze werden gefokt voor hun bont. Net als in Nederland bleken dieren besmet te zijn met het coronavirus, waardoor ze een verspreidingsrisico vormen. Daar kwam nog eens bij dat onder de nertsen aparte varianten van het virus ontstonden. Omdat er gevreesd werd dat de nieuwe vaccins daar wellicht niet tegen zouden beschermen, besloot de Deense regering alle nertsen te ruimen. Dat verliep chaotisch: onduidelijkheid over de aanpak en de wettelijke basis voor de ruiming, kostte een minister zijn baan. Ook braken boerenprotesten uit.

De Deense autoriteiten erkenden dat ook bij de begrafenis fouten zijn gemaakt die zo snel mogelijk verholpen moeten worden. Dat de nertsen rijzen uit het graf is een „tijdelijk probleem”, zei het verantwoordelijke ministerie. Als er kadavers aan de oppervlakte komen, wordt er opnieuw aarde op gegooid. Intussen wordt met beveiligers en hekken voorkomen dat er mensen in de buurt kunnen komen. Voor het lijkvocht wordt gekeken of er misschien een drainaigesysteem in de bodem aangebracht kan worden die de sappen weghoudt bij het meer. Toch wil het ministerie wel benadrukken: het gevaar van verspreiding van het coronavirus is geweken.

De massagraven in Jutland waren niet diep genoeg om de geruimde nertsen onder de zoden te houden. Foto Morten Stricker/Ritzau Scanpix/AFP

Wintersporters blijven thuis door negatief reisadvies kabinet

Komende winter gaan veel minder Nederlanders op skivakantie dan gebruikelijk. Dat zegt directeur Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR tegen NRC. Het kabinet adviseert om tot half januari niet op vakantie te gaan en alleen om noodzakelijke redenen te reizen.

Touroperator Sunweb heeft het aantal boekingen voor wintersportvakanties met twee derde zien teruglopen in vergelijking met voorgaande jaren. Voor de periode tot de kersvakantie hebben 15.000 tot 20.000 mensen een sneeuwvakantie geboekt, laat het reisbedrijf weten aan de NOS. Dagelijks ontvangt Sunweb nog maar 10 procent van het aantal aanvragen dat het normaal gesproken binnenkrijgt.

„Dit beeld herkennen we en is voor ons geen verrassing”, reageert ANVR-directeur Oostdam. „Het is een nieuwe realiteit. Voor de hele sector geldt dat de wintersportvakantie minder verkochte reizen oplevert. Al merken we dit hele jaar al dat het aantal boekingen rond de 10 procent blijft steken vergeleken met andere jaren.”

Volgens Oostdam gaan er normaliter jaarlijks 1 miljoen Nederlanders op wintersportvakantie. „Het is een hele loyale en stabiele groep. Als er straks meer zou kunnen en wintersportlanden weer op geel gaan, zou het kunnen dat er veel lastminuteboekingen komen. De wintersport gaat terug naar de essentie: alleen skiën; après-ski gaat niet meer.”

Lees ook: De streep door alle vakanties, ski en zon, is een nieuwe klap voor de reisbranche

Veel wintersportgebieden hebben voorzorgsmaatregelen getroffen: gesloten horeca, verplichte anderhalve meter afstand bij liften (die ook regelmatig worden ontsmet), verplichte mondkapjes en een beperkt aantal beschikbare skipassen zodat het niet te druk wordt. De Franse president Emmanuel Macron en zijn Italiaanse evenknie Giuseppe Conti willen de pistes in hun landen gesloten houden, meldt persbureau ANP. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil afspraken maken zodat de skipistes in de Alpenlanden dicht blijven. Ze verwacht echter dat het moeilijk zal zijn om daar afspraken over te maken met name met Oostenrijk. Dat land wil de pistes wel openen omdat het land anders 800 miljoen euro per week misloopt.

Oostdam noemt 2020 een „dramatisch jaar voor de reisbranche”. Wel merkt hij dat de berichten over een mogelijk werkend coronavaccin de „intentie om weer te gaan reizen weer hebben aangewakkerd”. Volgens de directeur hebben Nederlanders in de afgelopen twee weken meer op internet gezocht naar vakantiebestemmingen. „Vooral de Middellandse Zee is populair, het zoekgedrag daarnaar neemt met tientallen procenten toe. Als we straks gevaccineerd op reis kunnen, dan gaan we weer massaal. Over 2021 ben ik gematigd positief.” Oostdam verwacht dat de reisbranche volgend jaar met een omzetdaling van zo’n 50 procent te maken krijgt.

Een bord bij een gesloten piste in het Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm, eerder dit jaar. Foto Barbara Gindl/AFP

Rechter veroordeelt nog een coronarelschopper tot gevangenisstraf

De politierechter in Den Haag heeft de 25-jarige Gerson P. veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk, voor zijn rol in de „explosie van geweld” tijdens een coronademonstratie in juni. Hij trapte onder meer naar de politie en gooide wegafzettingen naar politiebusjes. „U botviert uw frustraties op de ME door te schoppen. U droeg bij aan het oplaaien van het geweld, dat vind ik heel kwalijk”, zei de rechter volgens persbureau ANP.

Op de dag van de ongeregeldheden zou aanvankelijk een demonstratie van Viruswaarheid (toen: Viruswaanzin) plaatsvinden. Die ging niet door na een verbod van de burgemeester. Toch trokken duizenden mensen naar het Malieveld in Den Haag, waar het vervolgens tot botsingen met de autoriteiten kwam. P. betuigde voor de rechter spijt van zijn rol daarin. Hij sprak van een „domme actie” en zei uit frustratie „verkeerde keuzes” gemaakt te hebben. Zijn straf pakte lager uit dan de vijf maanden gevangenisstraf die het Openbaar Ministerie had geëist.

De rechter buigt zich vandaag voor de tweede dag over de zaken rond verdachten die het dit voorjaar aan de stok kregen met de politie. Gisteren werden al zes anderen veroordeeld tot taakstraffen van 60 tot 180 uur, of een (voorwaardelijke) gevangenisstraf. Daarbij was de zwaarste straf voor een Pool. Ook hij had naar de ME getrapt, en kreeg daar dezelfde straf voor als P. Bij het uit de hand gelopen protest werden vierhonderd aanhoudingen verricht. Vandaag worden zes zaken behandeld en op 3 december verschijnen nog eens zeven verdachten voor de rechter. Veel van de betogers die zich tegen de politie keerden, waren volgens justitie voetbalhooligans.

Soedanese oppositieleider overleden, Merkel en Johnson bespreken maatregelen

  • De voormalige Soedanese leider Sadiq al-Mahdi is overleden aan het coronavirus, meldt Reuters. Hij was de laatste democratisch gekozen premier voor de coup van 1989 waarbij Omar al-Bashir aan de macht kwam. Mahdi leidde de Ummapartij, en was zo ook na de val van Bashir in april vorig jaar van politieke invloed. De 84-jarige testte vorige maand positief en werd voor behandeling overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten. Daar is hij volgens zijn familie en partij overleden.
  • Boris Johnson mag zijn ambtswoning aan Downing Street 10 weer uit. De Britse premier heeft twee weken in isolatie gezeten na een vergadering met een parlementariër die later positief testte. Vandaag zit hij eerst een kabinetsoverleg voor, waarna hij een persconferentie zal geven over de coronamaatregelen in Engeland. Woensdag loopt de lockdown af, en de verwachting is dat in een klein aantal regio’s de maatregelen versoepeld kunnen worden. Iedere regio wordt afhankelijk van de ernst van de virusuitbraak ingedeeld in een van drie niveaus: medium, hoog of zeer hoog. Het grootste deel van het land zal volgens de BBC in een van de twee zwaarste categorieën belanden.
  • De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt er rekening mee dat coronamaatregelen in het grootste deel van het land tot in het nieuwe jaar van kracht zullen blijven. Dat zei ze in vanochtend in de Bondsdag. Het Duitse infectieziekteninstituut RKI heeft dinsdag meer dan 22.000 nieuwe positieve tests binnengekregen, en zal in dit tempo vandaag of morgen de grens van een miljoen positieve tests in totaal overschrijden. Het dodental steeg met 389. Merkel benadrukte dat de virusuitbraak hoe dan ook de economie zal schaden. „De volksgezondheid en de economie gaan hand in hand”, zei ze. Hoewel ze denkt dat de eerste vaccins er al voor de Kerst kunnen zijn, moeten Duitsers ook tijdens de feestdagen rekenen op maatregelen.

CPB verwacht dit jaar 4,2 procent economische krimp, volgend jaar weer groei

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 4,2 procent en de werkloosheid loopt komend jaar op tot 6,1 procent. Dat stelt het Centraal Planbureau donderdag in de novemberraming. Als de virusuitbraak in de eerste helft van volgend jaar onder controle komt, waar het CPB wel vanuit gaat, zal de economie volgend jaar weer groeien met 2,8 procent. De cijfers voor dit jaar zijn iets beter dan met Prinsjesdag werd verwacht, maar de groei voor 2021 iets lager. Dat komt volgens het Planbureau door „het onverwachts sterkere herstel in het derde kwartaal en door de twee coronagolf”.

De toenemende werkloosheid gaat vooral ten koste van jongeren, werknemers met een flexibel contract en zzp’ers, zegt het CPB. Op de middellange termijn (van 2022 tot 2025) zal de economie waarschijnlijk geleidelijk herstellen, zo staat in de raming. Het bruto binnenlands product zal in 2025 waarschijnlijk 4 procent lager liggen dan wat in maart, vóór de corona-uitbraak, werd voorzien. De werkloosheid zal dan op 4,5 procent uitkomen. Dat is nog altijd hoger dan de 4,1 procent dit jaar en de 3,4 procent in 2019.

Hoe de economie herstelt, hangt bovenal af van de ontwikkeling van de pandemie, zegt het CPB. Als er bijvoorbeeld toch nog nieuwe coronagolven komen of inentingsprogramma’s minder effectief zijn dan wordt gehoopt, zal de economie volgend jaar wel krimpen, met 1 procent. De werkloosheid zou dan aan het eind van 2021 gestegen zijn tot 8 procent, verwacht het CPB.

In de raming is ook gekeken naar de effecten van de lockdown. „De tweede coronagolf leidt niet tot een wezenlijk ander economisch beeld voor 2021. Wel zijn bepaalde sectoren, zoals de horeca, de cultuursector en het toerisme opnieuw zwaar getroffen door nieuwe contactbeperkingen”, zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp bij de raming. Steunmaatregelen als de NOW en TOZO kunnen volgens hem vanuit het economisch perspectief worden afgebouwd zoals dat al gepland was. „Wel kunnen er andere redenen zijn om getroffen sectoren tegemoet te komen; dergelijke steun is bij voorkeur tijdelijk en gericht.”

Amsterdam zonder toeristen. Het CPB rekent erop dat de economie volgend jaar weer aantrekt, mits de crisis inderdaad in de eerste helft bezworen is. Foto Sabine Joosten/HH/ANP

Recordaantal positieve tests op Curaçao, premier noemt dat ‘alarmerend’

Op Curaçao is woensdag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Er werden 553 mensen getest, van wie er 105 positief bleken, melden media op het eiland. Tien mensen liggen in het ziekenhuis en aan de ziekte zijn in totaal drie mensen overleden. Minister-president Eugene Rhuggenaath vindt de cijfers „alarmerend” en de Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth bepleitte strengere coronamaatregelen.

Op het eiland zijn momenteel 869 actieve besmettingen bekend. Mensen moeten zich beter aan de regels houden, waarschuwde hij. Als het aantal besmettingen zo hoog blijft, zullen volgens de premier de maatregelen aangescherpt worden, of „erger nog”, andere landen reizen naar Curaçao ontraden. Hij doelde vooral op Nederland en de Verenigde Staten. De premier zei er volgens het Antilliaans Dagblad bij dat de toename in de besmettingen niet door toeristen komt, maar het virus zich verder verspreidt onder de bewoners van het eiland.

Het percentage mensen dat positief test is hoog, merkte epidemioloog Gerstenbluth op. Dat duidt er volgens hem niet op dat een kwart van de ongeveer 160.000 inwoners van Curaçao besmet is, maar dat de testcapaciteit vergroot moet worden. Op het eiland zijn samenkomsten van meer dan vier mensen niet toegestaan, is een avondklok van kracht en zijn aanvullende maatregelen van kracht voor horecagelegenheden ten aanzien van de openingstijden het maximale aantal gasten.

De Nederlandse overheid ontraadt niet-noodzakelijke reizen naar alle landen met uitzondering van andere landen binnen het koninkrijk, waaronder Curaçao. Reizigers moeten bij aankomst op dat eiland wel een negatieve PCR-test kunnen laten zien die hooguit 72 uur daarvoor is afgenomen. Bij terugkomst in Nederland is tien dagen thuisquarantaine niet nodig.

Sterfte aan Covid-19 in het zuiden 8 keer hoger dan in het noorden

Tijdens de eerste coronagolf was de sterfte aan Covid-19 in Zuid-Nederland acht keer hoger dan in het noorden van het land. In de zuidelijke provincies stierven ruim 3.800 inwoners aan het virus (104,9 per honderdduizend inwoners). In het noorden ging het om 215 mensen (12,4 per honderdduizend inwoners). Dat blijkt uit voorlopige regionale cijfers van het CBS, die donderdag gepubliceerd zijn.

Oost en West-Nederland werden eveneens een stuk minder hard geraakt tijdens de eerste golf. Zo overleden er in de oostelijke provincies 57 inwoners per honderdduizend mensen, en ging het in het westen om 47 overlijdens per honderdduizend inwoners. De GGD registreerde landelijk de meeste sterfgevallen in de regio Den Bosch. Daar overleden meer dan 1.400 mensen aan het virus.

Van alle mensen die tijdens de eerste golf in Nederland zijn overleden, stierf een zesde aan Covid-19. De cijfers hebben betrekking op de periode tussen begin maart en eind juni.

Hoogste ziekteverzuim sinds tien jaar in thuiszorg en verpleging

Het ziekteverzuim onder medewerkers in de sector ‘thuiszorg, verzorging en verpleging’ bereikte in het tweede kwartaal van dit jaar het hoogste niveau sinds 2010. Toen werd begonnen met metingen per branche. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Bijna 8 procent van de medewerkers in die sector zat tussen april en juni ziek thuis, ruim 1 procentpunt meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook kwamen meer ziekmeldingen binnen van medewerkers in de huisartsen en gezondheidscentra (+0,8 procentpunt) en kinderopvang (+0,6 procentpunt) ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019.

Net als in de maanden vóór april had de gehele sector ‘zorg en welzijn’ in het tweede kwartaal het hoogste ziekteverzuim van alle bedrijfstakken, namelijk 6,2 procent. Vorig jaar was dat nog 5,6 procent. Ter vergelijking: in andere sectoren was het aantal ziekmeldingen in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 4,5 procent tegenover 4,3 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook Werkdruk in veel verpleeghuizen weer even hoog als tijdens eerste golf

Welkom in dit blog

Hier bericht NRC over de laatste ontwikkelingen rond de coronapandemie. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag:

  • Het voorbije etmaal werden bij het RIVM 4.947 nieuwe coronagevallen geregistreerd, dat waren er 977 meer dan de dag ervoor. Daarnaast lagen in totaal 1.839 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, 86 minder dan op dinsdag.
  • Aan zes relschoppers zijn cel- en taakstraffen opgelegd voor het belagen van politie en ME bij een coronademonstratie van Viruswaanzin. De demonstratie vond in juni plaats in Den Haag. De politierechter omschreef het geweld tegen de agenten als een „veldslag” en een „straatoorlog”.
  • De Verenigde Staten overwegen de inreisverboden in te trekken die gelden voor alle niet-Amerikaanse burgers die onlangs in Brazilië, Groot-Brittannië, Ierland en 26 andere Europese landen waren. De regering van de zittende president Donald Trump heeft de verboden voor Europa en Brazilië in respectievelijk maart en mei ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
  • In Rusland werd voor de twee dag op rij een recordaantal coronadoden gemeld. Waar maandag nog een nieuw dieptepunt werd gemeld met 491 doden, viel dat aantal dinsdag nog hoger uit: 507 doden als gevolg van het coronavirus.

 

Lees hier het blog van woensdag terug: WHO-baas: armen dreigen buiten boot te vallen bij verdeling vaccins