Vertrek Hiddema uit Kamer zet stoelendans in gang

Forum voor Democratie Het is niet zeker dat een FVD’er de zetel krijgt die Theo Hiddema achterlaat in de Kamer. Voor Henk Otten gloort er een kans.

Thierry Baudet heeft op de stoep voor het partijkantoor in Amsterdam net gezegd dat hij „met Theo” de komende periode door wil gaan als Kamerlid, als in Den Haag Kamervoorzitter Khadija Arib het woord neemt. „Ik heb vandaag een brief gekregen van de heer Hiddema: ‘Bij deze wil ik je berichten dat ik mezelf politiek arbeidsongeschikt heb verklaard. (...) Ik treed per heden terug als lid van het parlement.’”

En weg is de 76-jarige advocaat, die voor partijgenoten al de hele dag onbereikbaar was. Daarmee komt een einde aan een politiek duo dat 3,5 jaar geleden als jonge hond en eigenzinnige nestor het Binnenhof kwam bestormen. Baudet werd het politieke gezicht van FVD, Hiddema deed vooral inhoudelijke debatten. Leuk leek hij het Kamerwerk nooit te vinden: tijdens debatten stak hij geregeld op ironische toon de draak met de politiek. Soms ergerde hij zich aan Baudets gedrag, erkende hij vorig jaar in gesprek met NRC. „Hou op met die twitterfabriek”, adviseerde hij z’n collega. Maar hij stond toch weer op plek 2 van de nieuwe kandidatenlijst.

Dinsdagavond maakte ook FVD-senator Paul Cliteur bekend te stoppen. Hij kan „de motivatie niet meer opbrengen”.

Met het vertrek van Hiddema begint een speltheoretische stoelendans: wie gaat de zetel van Hiddema overnemen? Officieel komt die toe aan nummer 3 op de FVD-kandidatenlijst uit 2017. Maar Susan Teunissen brak al in 2018 met de partij en zei dinsdag de plek niet in te nemen. Daarmee schuift de zetel door naar Henk Otten, mede-oprichter van FVD. Maar die keerde de partij vorig jaar de rug toe na een hoogoplopend conflict met Baudet. In zijn kielzog trok hij een deel van het partijkader mee naar de nieuw opgerichte Groep Otten, inmiddels Partij voor de Toekomst geheten.

Voor die partij is Otten nu senator. Als hij besluit de plek in de Tweede Kamer in te nemen, kan Robert Baljeu Ottens plek in de Eerste Kamer overnemen. Baljeu was directeur van het FVD-partijbureau, maar vertrok met Otten. Mocht Otten níét naar de Tweede Kamer gaan, dan krijgt nummer 5 Paul Frentrop de zetel, nu fractievoorzitter voor FVD in Eerste Kamer. Ook in dat geval komt Otten-kompaan Baljeu in de Eerste Kamer terecht, waardoor de Partij voor de Toekomst in de senaat op 3 zetels komt en de FVD terugvalt naar 9.

Als Otten inderdaad naar de Tweede Kamer gaat, dan is zijn partij vertegenwoordigd in beide Kamers, drie provinciale staten en het Europees Parlement, zonder als partij aan één verkiezing te hebben deelgenomen.

FVD in chaos; profiel Baudet p. 6-7