Senator FVD: Baudet is geradicaliseerd en hangt complottheorieën aan

Brief Volgens de nummer 3 van de FVD-kandidatenlijst heeft Baudet op een etentje gezegd dat George Soros achter het coronavirus zit. Dat schrijft Nicki Pouw-Verweij aan het partijbestuur.
Woensdag staat Thierry Baudet de pers te woord.
Woensdag staat Thierry Baudet de pers te woord. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Nicki Pouw-Verweij, senator van Forum voor Democratie en nummer drie op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, stelt dat Thierry Baudet geradicaliseerd is en complottheorieën aanhangt. Dat schrijft zij in een brandbrief aan het partijbestuur. De brief is in handen van NRC. FVD-prominenten Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek bevestigden donderdag de lezing van Pouw-Verweij.

Tijdens een partijdiner van kandidaat-Kamerleden afgelopen vrijdag zou Baudet gezegd hebben dat het coronavirus van George Soros afkomstig is om, zo schrijft Pouw-Verweij, „een nieuwe wereldheerschappij te starten”. De invloed van Soros, een Amerikaans-Hongaarse miljardair en filantroop, is een terugkerend element binnen antisemitische theorieën.

Lees hier het laatste nieuws over de crisis binnen FVD: Baudet pleit voor opsplitsen Forum voor Democratie

Tijdens het etentje, zo schrijft Pouw-Verweij, was er onder meer discussie over antisemitisme binnen de JFVD, de jongerentak van de partij. Baudet zou aan Pouw-Verweij hebben gevraagd: „Waar komt jouw kruistocht tegen het antisemitisme vandaan?”. Pouw-Verweij schrijft: „Ik gaf aan dat iedereen toch tegen antisemitisme was, en hij zei: ‘bijna iedereen die ik ken is antisemiet’.”

Baudet zou volgens de brief verder niet willen dat leden geroyeerd worden vanwege antisemitisme, want dat zou toegeven zijn aan „de linkse media”, schrijft Pouw-Verweij. Woensdagavond lichtte Pouw-Verweij de brief toe op NPO Radio 1, in het programma Met Het Oog Op Morgen. In het radioprogramma stelde zij over het bewuste etentje dat Baudet „een morele grens is overgegaan”.

Baudet ontkende woensdagavond bij talkshow Beau (RTL4) dat hij die bewuste avond antisemitische en racistische uitspraken heeft gedaan: „Ik denk dat we niet verder moeten met al deze malle verwijten”. Donderdagochtend zei Baudet bij WNL dat hij zich „volstrekt niet herkent” in wat Pouw-Verweij schrijft over het diner van vorige week.