Rood

SP zet financiering jongerentak stop wegens omstreden voorzitter

De SP stopt met het financieel ondersteunen van zijn jongerenafdeling Rood. Reden is de verkiezing zondag van de door de SP geroyeerde Olaf Kemerink als Rood-voorzitter. Dat Rood nu een leider heeft die geen SP-lid is, gaat in tegen de partijregels, zegt SP-voorzitter Jannie Visscher dinsdag in een verklaring. „Daar kunnen we geen verantwoordelijkheid voor nemen.” Ook op „administratief, personeel en facilitair gebied” zet de SP de samenwerking met Rood stop. Of de beweging nu kan blijven bestaan, is de vraag. Het bestuur van Rood spreekt van een „klap in het gezicht”. Kemerink werd geroyeerd vanwege vermeend lidmaatschap van het links-radicale Communistisch Platform, dat er gewelddadige idealen op zou nahouden. Kemerink vindt dat de SP-top een heksenjacht voert tegen kritische leden. (NRC)