Laatste nieuws Covid-19

Duitsland versoepelt maatregelen rondom feestdagen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog van woensdag 25 november over de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus is afgesloten.

Lees hier verder in het blog van 26 november

Duitsland versoepelt maatregelen rondom feestdagen

De Duitse regering en de zestien deelstaten gaan de coronamaatregelen rondom de feestdagen iets versoepelen. Dat heeft bondkanselier Angela Merkel woensdagavond gezegd, schrijven Duitse media. Rond de kerstperiode worden groepjes van maximaal tien personen binnenshuis toegestaan, maar de gedeeltelijke lockdown die sinds begin deze maand geldt, blijft wel van kracht.

De gedeeltelijk lockdown duurt zeker nog tot 20 december en waarschijnlijk ook nog een gedeelte van januari. De besmettingscijfers zijn „nog steeds veel te hoog”, aldus Merkel, al voegde de bondskanselier toe dat ze wel zijn gestabiliseerd. De maatregelen nu loslaten, is volgens haar niet haalbaar.

Vanavond werd de maximale groepsgrootte binnenhuis teruggebracht naar vijf personen, jonge kinderen uitgezonderd. Alleen voor kerst wordt een uitzondering gemaakt. Van 23 december tot de jaarwisseling mogen tien mensen samenkomen. Verder worden de regels voor mondkapjes wel aangescherpt: mondmaskers worden in steden en op andere drukke plekken verplicht. Ook het afsteken van vuurwerk op grote pleinen en straten wordt tijdens de jaarwisseling verboden, om te voorkomen dat veel mensen samenkomen.

De horeca in Duitsland moest eerder al dicht. Scholen, universiteiten en winkels zijn overigens nog wel open.

Een verlichte straat in Bremen. Foto Focke Strangmann/EPA

Drenthe staat carbidschieten dit jaar onder voorwaarden toe

De veiligheidsregio Drenthe staat carbidschieten komende jaarwisseling onder voorwaarden toe. Dat zegt voorzitter Marco Out woensdag in gesprek met RTV Drenthe. Zo mag er geen publiek aanwezig zijn en geldt er een maximum van vier carbidschieters, die bovendien 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden.

Daarnaast mogen er geen drink- en eetkraampjes aanwezig zijn. „Het zal dus echt heel anders zijn dan het soort volksfeest wat mensen in de andere jaren hebben gezien”, aldus Out. Het veiligheidsberaad, de organisatie van alle 25 veiligheidsregio’s, besloot maandag dat er geen landelijk verbod komt op carbidschieten. Een verbod zou onnodig zijn omdat het afsteken van carbid in bewoonde gebieden, vanwege de geldende geluids- en milieuregels, sowieso al verboden is.

Verschillende gemeenten hadden opgeroepen tot een landelijk verbod omdat het afschieten van carbid gevaarlijk kan zijn voor met name onervaren mensen. In plaats daarvan mag elke gemeente of regio nu zelf besluiten over het beleid rond het afschieten van carbid. Zo geldt in onder meer Den Haag, Dordrecht, Leiden en de meeste Brabantse regio’s komende jaarwisseling een verbod.

Lees ook Carbidhandelaren doen goede zaken sinds vuurwerkverbod

Cel- en taakstraffen voor relschoppers coronademonstratie Den Haag

Aan zes relschoppers zijn woensdag cel- en taakstraffen opgelegd voor het belagen van politie en ME bij een coronademonstratie van Viruswaanzin. De demonstratie vond in juni plaats in Den Haag. De politierechter omschrijft het geweld tegen de agenten als een „veldslag” en een „straatoorlog”, meldt persbureau ANP.

Een Poolse verdachte kreeg de hoogste straf. Hij moet drie maanden de cel in, waarvan een maand voorwaardelijk. De man trapte tegen het schild aan van een ME’er, wat te zien was op camerabeelden. De andere relschoppers hebben van de politierechter taakstraffen van 60 tot 180 uur opgelegd gekregen, aangevuld met een voorwaardelijke gevangenisstraf als het geweld tegen agenten gericht was.

De straffen vielen lager uit dan de eis van de officier van justitie. Volgens de officier waren het „geen demonstranten maar geweldschoppers”. Donderdag en volgende week staan opnieuw verdachten voor de rechter. Eén daarvan zou een agent tegen het hoofd geschopt hebben.

In juni liep een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld uit de hand. Volgens de Gemeente Den Haag waren relschoppers naar Den Haag gekomen om de demonstratie bewust te verstoren. Een groep hooligans trok de stad in waar zij slaags raakten met de politie. Vierhonderd personen werden aangehouden.

De demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld 21 juni. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

4.947 nieuwe coronabesmettingen, 977 meer dan dinsdag

In het afgelopen etmaal zijn 4.947 nieuwe coronagevallen geregistreerd, 977 meer dan dinsdag, meldt het RIVM. Het is niet duidelijk of die mensen ook daadwerkelijk de afgelopen 24 uur positief zijn getest. Meldingen komen vaak vertraagd binnen bij het RIVM, waardoor de aantallen per dag kunnen schommelen.

De afgelopen 24 uur lagen in totaal 1.839 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, 86 minder dan op dinsdag. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de IC liggen momenteel 529 coronapatiënten, drie meer dan in het voorgaande etmaal. In totaal werden de afgelopen 24 uur 150 nieuwe mensen in het ziekenhuis binnengebracht met Covid-19, van wie 39 op de IC.

Van eind oktober tot grofweg half november daalde het aantal dagelijkse coronabesmettingen. Sinds zo’n twee weken lijkt er echter sprake van een stabilisering en schommelt het aantal positieve tests tussen de 5.000 en 6.000 per dag.

Lees ook Beperkte lockdown mogelijk tot in januari

‘VS overwegen inreisverboden voor Europa en Brazilië in te trekken’

De Verenigde Staten overwegen de inreisverboden in te trekken die gelden voor alle niet-Amerikaanse burgers die onlangs in Brazilië, Groot-Brittannië, Ierland en 26 andere Europese landen waren. Dat hebben vijf Amerikaanse bronnen binnen de regering en luchtvaartsector gezegd tegen persbureau Reuters. De regering van de zittende president Donald Trump heeft de verboden voor Europa en Brazilië in respectievelijk maart en mei ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De inreisverboden voor niet-Amerikaanse burgers uit China en Iran blijven volgens Reuters in stand.

De beperkingen voor de betreffende landen zouden niet meer logisch en willekeurig zijn, omdat voor de meeste andere landen in de wereld geen inreisverbod geldt. Ook moet het openstellen van de grenzen de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen ondersteunen, die het sinds de uitbraak van de coronapandemie financieel zwaar hebben.

Hoewel het plan steun zou hebben van onder meer de Amerikaanse ministeries die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van Covid-19, zou president Trump nog geen definitieve beslissing hebben genomen over de kwestie. Het is mogelijk dat Trump alsnog anders besluit, zeggen de bronnen, omdat het aantal coronabesmettingen in Brazilië en veel Europese landen nog altijd toeneemt. Worden de inreisverboden inderdaad opgeheven, dan is het vooralsnog onduidelijk wanneer dat precies gebeurt. De regering-Trump wilde woensdag geen commentaar geven aan Reuters.

Het inreisverbod voor burgers uit veel Europese landen geldt sinds maart.

Rekenkamer: ministers hielden zich niet altijd aan regels rond riskante garanties en leningen

Toen het kabinet met garanties en leningen kwam om de economische schade door de coronacrisis tegen te gaan, is er niet altijd voldaan aan de regels die voor het opstellen van dit soort regelingen zijn opgesteld. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer woensdag in een rapport. De cijferaars wijzen erop dat die regelingen na de kredietcrisis niet voor niets zijn aangescherpt, en dat ook minister Wopke Hoekstra het belang ervan tijdens de pandemie zelf nog had onderstreept.

Het kabinet heeft voor meer dan 60 miljard euro aan leningen en garanties verstrekt, blijkt uit een overzicht van de Rekenkamer. Daarbij zijn garanties aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen niet meegerekend, omdat daarvoor geen maximum is gesteld. In de meeste gevallen werd daarbij een zogenoemd toetsingskader risicoregelingen ingevuld waarin gekeken wordt of de regeling zinvol, effectief en verstandig is, zoals dat hoort volgens de begrotingsregels. Toch ging het niet helemaal goed, staat in het woensdag gepubliceerde rapport. De kaders waren niet altijd volledig ingevuld, werden soms naar de Tweede Kamer gestuurd nadat er een besluit over werd genomen en bleef in een handvol gevallen helemaal uit.

De verantwoordelijke minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) belooft zijn collega’s erop aan te spreken dat ze voortaan de toetsingskaders tijdig aan de Kamer moeten sturen. Ook zal hij de regels nog eens doorlichten, zoals de Rekenkamer hem had geadviseerd. Die lijken namelijk voor zeer urgente crises als deze niet helemaal geschikt te zijn. De minister is het niet eens met de Rekenkamer dat er meer duidelijkheid verschaft moet worden over de vraag hoe de kosten van dit soort risicoleningen gedekt worden in de begroting „omdat ondersteuning van de economie het hoogste doel is”. Dat noemt de Rekenkamer een „vreemde redenering”. „ Ondersteuning van de economie is immers altijd het doel van risicoregelingen, of het marktfalen nu het gevolg is van een crisis of andere oorzaken kent.”

Recordaantal coronadoden in Rusland binnen een dag

In Rusland is voor de twee dag op rij een recordaantal coronadoden gemeld. Waar maandag nog een nieuw dieptepunt werd gemeld met 491 doden, viel dat aantal dinsdag nog hoger uit: 507 doden als gevolg van het coronavirus. Internationale persbureaus, waaronder AP citeren de Russische autoriteiten hierover. In totaal zijn volgens de regering nu ruim 37.500 inwoners omgekomen als gevolg van Covid-19.

Rusland kreeg dit najaar te maken met een sterke opleving van het coronavirus. Daarbij werden soms dagelijks records gebroken van het aantal nieuwe besmettingen. Volgens de Johns Hopkins-Universiteit zijn er ruim twee miljoen Russen besmet geweest met het virus; woensdag kwamen daar nog eens 23.765 bevestigde meldingen van positieve tests bij.

Een nagenoeg leeg winkelcentrum in Moskou afgelopen dinsdag. Foto Alexander Zemlianichenko/AP

Sterke stijging coronabesmettingen in Duitsland

Het aantal meldingen van positieve coronatests in Duitsland is het afgelopen etmaal sterk gestegen naar 18.633. Een dag eerder ging het nog om 13.554 nieuwe meldingen van positieve tests. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse equivalent van het RIVM.

De afgelopen drie dagen nam het aantal meldingen van coronabesmettingen juist af. Zaterdag ging het om zo’n 23.000 nieuwe gevallen, waarna dit aantal dagelijks met zo’n vijfduizend terugliep tot circa 11.000 op maandag.

Ook het aantal coronadoden in Duitsland is de afgelopen 24 uur toegenomen, met 410. Daarmee komt het totaal aantal bij het RKI gemelde overlijdens als gevolg van Covid-19 in Duitsland op 14.771.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog bericht NRC woensdag over de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis. Dit waren de hoofdpunten van dinsdag:

  • Het aantal positieve coronatests dat afgelopen week bij het RIVM binnenkwam, was nagenoeg even groot als de week ervoor. Het R-getal, dat de verspreidingssnelheid van het virus weergeeft, steeg in een week tijd van 0,89 naar 1,02.
  • De verruiming van de coronaregels rond de feestdagen is „op losse schroeven komen te staan”, zei minister Hugo de Jonge. Het kabinet had gehoopt voor de kerstviering de huidige maatregelen iets te kunnen versoepelen, maar de bewindsman sluit nu zelfs niet uit dat de regels worden aangescherpt.
  • De leden van het Outbreak Managament Team (OMT) adviseren het kabinet om de huidige coronamaatregelen voorlopig niet te versoepelen. Met de huidige besmettingsaantallen zit dat er niet in, bevestigen ingewijden aan NRC.
  • Mocht zich een situatie voordoen waarin er niet genoeg IC-bedden zijn voor alle coronapatiënten, dan kan leeftijd nog altijd een criterium zijn bij de verdeling van de schaarse plekken. Dat blijkt uit een nieuw draaiboek voor de medische sector.

 

Lees hier het blog van dinsdag terug