bij wet geregeld

Tampons en maandverband in Schotland gratis verkrijgbaar

Schotland is het eerste land waar menstruatieproducten zoals maandverband en tampons gratis beschikbaar worden gemaakt via apotheken, buurtcentra en jeugdverenigingen. Een wetsvoorstel van parlementariër Monica Lennon is dinsdagavond unaniem aangenomen door het Schotse parlement. Het gratis beschikbaar maken van menstruatieproducten kost het land met 5,5 miljoen inwoners jaarlijks naar schatting 24 miljoen pond (bijna 27 miljoen euro), meldt persbureau Reuters. Lennon wilde met haar wetsvoorstel een einde maken aan „period poverty” (menstruatie-armoede), dat meisjes en vrouwen te weinig geld hebben om maandverband, tampons of menstruatiecups aan te schaffen. Lennon beschouwt menstruatieproducten als een basisbehoefte. (NRC)