Vreugdevuren Den Haag gaan niet door

De vreugdevuren op Scheveningen en in Duindorp zullen ook dit jaar niet ontstoken worden. Dat melden de gemeente Den Haag en de bouwers van beide vuurstapels. Ook elders in de stad mogen geen vreugdevuren worden gebouwd.

Reden is dat er vanwege de coronapandemie geen evenementen mogen worden gehouden. Zelfs met een eventuele verlichting van de lockdownregels zou er maar een klein aantal toeschouwers op de stranden aanwezig mogen zijn, zegt de gemeente. De voorbereidingstijd zou bovendien te kort worden om de vreugdevuren veilig te kunnen organiseren.

De bouwers tonen op hun Facebook-pagina’s begrip voor het afstel. Duindorp schrijft „positief gestemd” te zijn over de gesprekken met de burgemeester, „die tot aan het laatste moment de vreugdevuren door wilde laten gaan”, en meldt dat „alle seinen op groen” staan voor oudjaarsnacht 2021. Scheveningen meldt dat de „goedgekeurde aanvraag meegaat naar volgend jaar, zodat we hopelijk onze traditie op strand weer kunnen voortzetten”.

Vorig jaar gingen de vreugdevuren niet door omdat de bouwers toen niet aan de eisen voor evenementenvergunningen konden voldoen. Dat leidde tot nachten vol rellen in met name Duindorp. Burgemeester Jan van Zanen en de bouwers roepen nu gezamenlijk op tot rust tijdens de jaarwisseling.

Lees ook: Niet de vuren zijn het punt, het is de saamhorigheid

Een van de conclusies uit het onderzoek naar het uit de hand gelopen vuur van twee jaar geleden, toen de stapel op Scheveningen in de oudejaarsnacht voor een vonkenregen en grote schade zorgde, was dat de vreugdevuren alle kenmerken van een evenement hadden zonder dat er een vergunning werd verleend. De vuren werden jarenlang gedoogd en deels door de gemeente gefaciliteerd, maar onduidelijk was wie verantwoordelijk was.

Dit jaar waren de gesprekken over een vergunning volgens de gemeente „constructief en goed”. De stapels mogen niet groter worden dan 10 bij 10 meter (in 2018 werden hoogtes van boven de 45 meter bereikt), en ook moet er aan milieueisen worden voldaan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Macron: ergste deel tweede golf achter de rug