Stoltenberg: ook Biden zal hameren op verhoging defensie-uitgaven

Jens Stoltenberg en Joe Biden spraken bij hun ontmoeting over de nabije toekomst van de NAVO.
Jens Stoltenberg en Joe Biden spraken bij hun ontmoeting over de nabije toekomst van de NAVO. Foto Michaela Rehle/Reuters

Onder Joe Biden zal de druk op Europese landen om hun defensie-uitgaven te verhogen niet afnemen, meent NAVO-chef Jens Stoltenberg. De Noor verwacht dat Biden „dezelfde verwachting van de Europese partners” heeft als vertrekkend president Donald Trump. Die liet geen moment onbenut om de Europese landen erop te wijzen dat ze onvoldoende geld uittrekken voor defensie. Volgens afspraken binnen de alliantie moeten alle leden 2 procent van het bruto nationaal product aan defensie besteden, maar veel Europese landen, waaronder Nederland, voldoen daar niet aan.

In een interview met verschillende Duitse kranten zegt Stoltenberg dat Biden erop zal blijven aandringen dat Europese landen hun financiële verantwoordelijkheid nemen. Tijdens zijn campagne heeft de Democraat al laten doorschemeren dat hij zijn Europese collega’s bij de les wil houden. Stoltenberg zei dat de coronapandemie ertoe kan leiden dat de 2-procentnorm bij veel landen verder uit het zicht raakt. „De belangrijkste taak van de NAVO is om te voorkomen dat de coronagezondheidscrisis een veiligheidscrisis wordt”, zei hij.

Stoltenberg riep op de samenwerking met de Verenigde Staten te versterken en prees Biden als „sterke aanhanger van de NAVO”. Daarin verschilt de Democraat van Trump, die een meer isolationistische buitenlandpolitiek voorstond en de NAVO als een „verouderd bondgenootschap” beschouwde en verschillende keren dreigde het Amerikaanse lidmaatschap op te zeggen.

Stoltenberg sprak maandag voor het eerst sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen met Biden. De NAVO-chef feliciteerde hem met zijn overwinning en zei uit te kijken naar een nauwere band tussen Europa en Noord-Amerika. Eerder had Biden laten weten dat de VS onder zijn leiding aan de NAVO-verplichtingen zal voldoen: als een van de NAVO-landen in nood is, zullen de Verenigde Staten militaire bijstand verlenen, beloofde hij. Trump liet daar juist twijfel over bestaan.

Over een Europees leger is Stoltenberg kritisch. Volgens de Noor kan „de Europese Unie Europa niet verdedigen”. „Elke poging om de banden tussen Noord-Amerika en Europa te verzwakken, zal niet alleen de NAVO verzwakken, maar ook Europa verdelen”, zei hij.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Trump aanvaardt begin van machtsoverdracht aan Biden