Baudet ook weg als voorzitter van FVD, Hiddema per direct uit Kamer

FVD FVD-oprichter Thierry Baudet liet maandag weten dat hij niet langer lijsttrekker is. Ook zijn tweede man Theo Hiddema trekt zich nu terug uit de politiek.
Theo Hiddema en Thierry Baudet eind oktober tijdens de presentatie van de FVD-kieslijst.
Theo Hiddema en Thierry Baudet eind oktober tijdens de presentatie van de FVD-kieslijst. Foto Sem van der Wal/ANP

Thierry Baudet legt naast het lijsttrekkerschap ook het voorzitterschap van Forum voor Democratie neer. Dat stelt het bestuur de partij dinsdag in een schriftelijke verklaring. Vicevoorzitter Lennart van der Linden neemt het partijvoorzitterschap voorlopig over van Baudet. „De komende tijd wordt gewerkt aan een goede en zorgvuldige transitie”, schrijft het bestuur.

Later op dinsdag werd duidelijk dat Baudets collega-Tweede Kamerlid van FVD, Theo Hiddema, per direct het parlement verlaat. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib las in de Kamer een brief voor van Hiddema waarin hij zijn afscheid aankondigt. Hiddema schrijft dat hij zichzelf „politiek arbeidsongeschikt” heeft verklaard. „Dit vanwege recent opspelende persoonlijke omstandigheden, verband houdende met zaken als goede smaak, eigendunk en arbeidsvreugde.”

Lees ook dit profiel van Thierry Baudet: Baudet vervreemdt zich van vrienden

Als nummer drie op de FVD-kandidatenlijst bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, na Baudet en Hiddema, was Susan Teunissen de eerst aangewezene om Hiddema’s Kamerzetel in te nemen. Teunissen, die inmiddels gebroken heeft met Baudet, liet dinsdag echter weten dat zij de zetel aan zich voorbij laat gaan.

Daarmee is Henk Otten, die ook weg is bij FVD en namens zijn eigen Partij voor de Toekomst in de Eerste Kamer zit, de meest waarschijnlijke opvolger van Hiddema in de Tweede Kamer. Hij zou zijn Eerste Kamerzetel daarvoor moeten opgeven - maar stond daar in een eerste reactie niet afwijzend tegenover.

Twitter avatar rik_rutten Rik Rutten Had net Henk Otten aan de lijn: https://t.co/wp33rPkZQ1

Het FVD-bestuur liet eerder op dinsdag al weten dat Freek Jansen, de voorzitter van de jongerentak JFVD die een centrale rol speelt in de crisis binnen de partij, zijn plek op de kieslijst heeft opgegeven. Daarnaast wordt de jongerenafdeling van de partij niet langer erkend als „officiële neveninstelling van FVD”. De JFVD staat daarmee „officieel op afstand”.

Eerdmans wil Baudet opvolgen

Baudet heeft zijn terugtreden als partijvoorzitter dinsdagmiddag bevestigd tijdens een persconferentie. „Ik vind dat die functie hoort bij de lijsttrekker”, zei hij. Wel laat hij weten „van harte bereid” te zijn om lijstduwer te worden, en zo „de nieuwe lijsttrekker te ondersteunen”. Of hij na de verkiezingen in maart zou willen doorgaan als Kamerlid, wilde hij niet zeggen.

Partijgenoot Joost Eerdmans heeft dinsdag tegen het AD gezegd Baudet op te willen volgen als lijsttrekker. De voormalig leider van Leefbaar Rotterdam kreeg eerder dit jaar de vierde plek toegewezen op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. Als er een verkiezing voor het lijsttrekkerschap komt, wil Eerdmans daaraan meedoen. „Maar het kan ook aan de leden of het bestuur worden overgelaten”, stelt hij. Het partijbestuur zegt nog te zullen bekijken hoe de nieuwe leider gekozen zal worden.

Maandag trad Baudet terug als lijsttrekker van FVD. Aanleiding was de onrust over de jongerentak van de partij, die afgelopen week in opspraak kwam vanwege extreem-rechtse uitspraken door FVD-jongeren in WhatsApp-groepen en op sociale media. Baudet blijft in ieder geval tot aan de verkiezingen in maart in de Tweede Kamer.