Ook Cliteur stapt op, Nanninga eist volledig vertrek Baudet

Crisis Forum voor Democratie De ophef rond jongerenbeweging JFVD heeft de afgelopen dagen voor een hevig conflict binnen Forum voor Democratie gezorgd.
Thierry Baudet, Theo Hiddema, Derk Jan Eppink, Annabel Nanninga en Paul Cliteur tijdens een FVD-bijeenkomst.
Thierry Baudet, Theo Hiddema, Derk Jan Eppink, Annabel Nanninga en Paul Cliteur tijdens een FVD-bijeenkomst. Foto Bart Maat/ANP

Paul Cliteur, Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie, stapt uit de partij. Tegenover persbureau ANP stelt hij dat zijn „lot verbonden is” aan dat van de maandag opgestapte FVD-voorman Thierry Baudet. De senator, die Baudet begeleidde bij diens promotie en gold als zijn mentor, is de volgende in een reeks prominenten die afgelopen etmaal uit de partij vertrokken.

Eerder op dinsdagavond eiste FVD-senator Annabel Nanninga het volledige vertrek van oprichter Thierry Baudet. De voormalig FVD-voorzitter heeft zich volgens Nanninga de afgelopen dagen „volstrekt onmogelijk” gemaakt. Dat schrijft zij in een in opiniestuk gepubliceerd bij The Post Online.

De open brief van Nanninga betekent opnieuw een escalatie van het hoogopgelopen conflict binnen Forum voor Democratie. Nanninga, die tevens gemeenteraadslid in Amsterdam is, haalt in de publicatie hard uit naar Baudet. Ook stelt zij dat het vertrek van Baudet als partijvoorzitter en lijsttrekker niet ver genoeg gaat. Nanninga eist dat hij uit het bestuur stapt en niet op de kieslijst komt te staan. Vicevoorzitter Lennart van der Linden laat dinsdagavond aan NRC weten dat Baudet bestuurslid blijft. „We gaan voor een goede transitie.”

Lees ook: Baudet vervreemdt zich van vrienden

‘Onfrisse bruine dampen’

Wat het voor de positie van Nanninga zou betekenen als Baudet aanblijft, is onduidelijk. In haar TPO-stuk schrijft ze dat ze eerder zelf bijna was opgestapt: „Bijna had ik de schaar in mijn FVD-lidmaatschapskaart gezet. De rokende puinhopen van wat ooit de grootste partij van Nederland was, walmden onfrisse bruine dampen.” De open brief is volgens Nanninga een „ultieme poging” om de partij weer op de rit te krijgen. Maar dat zij hierom geroyeerd wordt, is volgens haar niet uitgesloten: „De kans bestaat dat het bestuur (effectief onverminderd onder leiding van Baudet, laat u niks wijsmaken) mij hierom royeert.” Veel actieve FVD’ers hebben op Twitter of binnenskamers steun uitgesproken voor Nanninga’s verklaring.

Vicevoorzitter Van der Linden zegt verbaasd te zijn over de timing van Nanninga’s kritiek: „Kritiek mag bij FVD, ook van Annabel. De timing bevreemdt me wel, zo kort nadat Theo afscheid neemt. [...] De suggestie dat we mensen royeren voor kritiek werp ik van me. In deze fase moeten we vooral rust en eenheid bewaren.” Over Baudets positie als eventuele lijstduwer wil Van der Linden niets kwijt. Eerder op dinsdag maakte FVD-kopstuk en Tweede Kamerlid Theo Hiddema al bekend op te stappen.

‘Nazistische relpubers’

De dag ervoor trad Baudet terug als lijsttrekker van FVD. Aanleiding hiervoor was onrust binnen de partij over antisemitische en racistische uitlatingen die in WhatsApp-groepen en op sociale media waren gedaan door leden van de jongerentak JFVD. De top van de partij eiste dat JFVD-voorzitter Freek Jansen zou vertrekken, maar Baudet verzette zich hiertegen.

In haar brief trok Nanninga fel van leer tegen Jansen en de JFVD: „De partij hinkstapspringt al jaren van rel via ophef naar schandaal, vrijwel zonder uitzondering door toedoen van de partijleider en/of het bestuurlijk falen van de JFVD. Meest recente dieptepunt was de zoveelste nazistische oprisping uit JFVD-hoek [...]”. De JFVD-jongeren die zich antisemitisch uitlieten omschreef de senator als „nazistische relpubers”.

Naar de uitlatingen werd een intern onderzoek ingesteld. Cliteur zei daarover zondag tegen NRC: „Ik hoop dat de uitkomst ertoe bijdraagt dat we dit nu achter ons kunnen laten. FvD is in mijn ogen een club van hele nette mensen met hele nette opvattingen”.