De Jonge: verruiming regels rond feestdagen ‘op losse schroeven’

De verruiming van de coronaregels rond de feestdagen is „op losse schroeven komen te staan”. Dat heeft minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) dinsdag volgens de Volkskrant gezegd. Het kabinet had gehoopt voor de kerstviering de huidige maatregelen iets te kunnen versoepelen, maar de bewindsman sluit nu zelfs niet uit dat de regels worden aangescherpt. Dat is volgens hem mogelijk nodig omdat er dagelijks nog steeds te veel nieuwe besmettingen bij komen. Om versoepelingen met Kerst mogelijk te maken „zullen we echt alles op alles moeten zetten de komende week”, zei hij.

Lees ook: Beperkte lockdown mogelijk tot in januari

Eerder vandaag werd duidelijk dat het reproductiegetal weer boven de 1 uitkomt, wat betekent dat het aantal besmettingen in Nederland toeneemt (vorige week was het R-getal nog 0,89). Het aantal positieve coronatests daalde licht, vergeleken met de week ervoor. Over de gehele linie komen de cijfers „nog niet in de buurt van goed genoeg”, aldus De Jonge. Uitsluitsel komt er volgens de minister pas op 8 december. „Dat betekent dat we komende weken de vinger aan de pols moeten houden”.

De uitspraken van de bewindsman kwamen hem overigens op kritiek van de oppositie te staan. Een aantal Kamerleden nam het De Jonge niet in dank af dat hij de pers te woord stond, voor de Tweede Kamer was ingelicht. Onder meer PVV-leider Geert Wilders uitte zich volgens persbureau ANP kritisch op de gang van zaken. Hij wil met De Jonge en premier Mark Rutte in debat.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kamer steunt mondkapjesplicht maar heeft praktische vragen