Concurrentie

Onderzoeksbureau: CBS verstoort onze markt

De branchevereniging voor onderzoeksbureaus wil dat de rechter onderzoekt of het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de markt verstoort. Volgens branchevereniging MOA (Markt Onderzoek Associatie) neemt het CBS meer commerciële klussen aan dan wettelijk is toegestaan; daardoor blijven er minder opdrachten over voor particuliere bedrijven.

De branchevereniging klaagt hier al langer over bij het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat – waar het CBS onder valt – en het CBS zelf, maar tot dusver zijn die gesprekken op niets uitgelopen.

„Vijf jaar geleden is het CBS de commerciële markt opgegaan, omdat de budgetten omlaaggingen”, legt MOA-directeur Wim van Slooten uit. „Toen zijn onze bedrijven veel grote onderzoeken kwijtgeraakt aan het CBS.”

Het CBS voert als zelfstandig bestuursorgaan overheidstaken uit, maar opereert onder eigen gezag. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) is politiek verantwoordelijk voor de wetgeving en financiële en organisatorische voorwaarden, maar houdt zich niet bezig met het inhoudelijke beleid. De kosten van het CBS worden betaald uit de rijksbegroting.

Volgens het FD haalt het CBS 23 procent van zijn omzet uit de commerciële markt, terwijl wettelijk 10 procent zou zijn toegestaan.