Laatste nieuws Covid-19

Spaanse premier: nationaal vaccinatieprogramma vanaf januari

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC de ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij op zondag 22 november. Dit was het belangrijkste nieuws:

  • Het RIVM heeft 5.407 nieuwe positieve tests geregistreerd, 669 minder dan gisteren. Het dodental steeg met 21. Het aantal coronapatiënten dat opgenomen moest worden in het ziekenhuis nam toe met 170, en 26 patiënten werden opgenomen op de intensive care.
  • Spanje hoopt in januari te kunnen beginnen met een groot vaccinatieprogramma. Premier Pedro Sánchez hoopt een „zeer substantieel deel” van de Spanjaarden in de eerste helft van het nieuwe jaar te kunnen inenten. Er is een plan in de maak om 13.000 vaccinatiepunten in te richten en te bemannen. Dat wordt de komende week gepresenteerd.
  • Frankrijk gaat de coronamaatregelen de komende weken stapsgewijs versoepelen. Vermoedelijk mogen er weer meer winkels open. Dat is belangrijk voor ze omdat ze een groot deel van hun omzet behalen tijdens de kerstdagen. Dinsdag komt de president met meer details.

Lees hier het nieuws: van maandag 23 november

Spaanse premier: nationaal vaccinatieprogramma vanaf januari

Spanje start in januari met een grootschalig programma met vaccinaties tegen Covid-19. Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez zondag aangekondigd tijdens een persconferentie na afloop van de virtuele G20-top die werd georganiseerd in Saoedi-Arabië. Dat meldt de krant El País zondagavond. Sánchez zei dat Spanje en Duitsland de eerste twee EU-landen zijn die een vaccinatieplan klaar hebben liggen.

Het nationale vaccinatieprogramma moet volgens Sánchez een „zeer substantieel deel” van de ruim 47 miljoen Spanjaarden nog in het eerste halfjaar van het nieuwe jaar inenten tegen het coronavirus. Het programma zal volgens hem 13.000 vaccinatiepunten tellen door het hele land. Hiervoor moet eerst meer medisch personeel worden aangenomen. De regering laat een raad binnen het ministerie van Volksgezondheid een plan opstellen waarin zal staan wie er voorrang krijgt bij het vaccineren. Het plan met deze zogenoemde „prioriteitsgroepen” wordt aanstaande dinsdag gepresenteerd aan de ministerraad.

In Spanje zijn tot dusver ruim 42.000 coronadoden gemeld. De laatste dagen schommelde het aantal nieuwe positieve coronatests rond de 15.000. Dat is volgens Sánchez weliswaar minder fan twee weken geleden, maar nog steeds „zeer hoog”. Voor het vieren van Kerstmis komt de regering daarom binnenkort met „noodzakelijke aanbevelingen”.

Sánchez sprak de pers toe na afloop van de virtuele G20-vergadering vanuit Saoedi-Arabië. Foto EPA

RIVM: 5.407 nieuwe coronagevallen

Het RIVM heeft afgelopen etmaal 5.407 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn 669 minder dan tussen vrijdag en zaterdag. Ook het aantal nieuwe opnames ligt lager, dat zijn er zondag 170 tegenover het op zaterdag gemelde aantal van 185. Bij het Rijksinstituut zijn tussen zaterdag- en zondagochtend 21 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld. Dat betekent niet dat al deze mensen in het genoemde etmaal zijn overleden, want er kunnen meerdere dagen zitten tussen het overlijden en de registratie daarvan.

In de ziekenhuizen werden 26 patiënten met Covid-19 opgenomen op de intensive cares, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Verreweg de meesten lagen al op verpleegafdelingen en zijn doorgestroomd. Er liggen nu 540 mensen op de ic’s, zaterdag waren dat er 550. In totaal zijn momenteel 1.933 mensen opgenomen, in vergelijking met 1.902 met een dag eerder: er zijn meer mensen opgenomen dan ontslagen.

Franse lockdown wordt in drie fases versoepeld

In Frankrijk wordt de lockdown de komende weken stapsgewijs versoepeld. Dinsdag licht president Emmanuel Macron toe hoe de beperkingen in drie fases zullen worden verlicht, laat een woordvoerder van de Franse regering zondag weten. „Enerzijds worden de regels aangepast naar gelang de algehele situatie verbetert en anderzijds moet een nieuwe heropleving van de epidemie worden voorkomen”, aldus de woordvoerder tegen Le Journal du Dimanche.

Bij het ingaan van de confinement op 30 oktober had de overheid beloofd dat winkels eventueel weer open zouden kunnen per 1 december. De huidige besmettingscijfers lijken zo’n tegemoetkoming aan winkeliers toe te laten. Veel winkels halen in de kerstperiode een groot deel van hun omzet. Volgens Le Journal du Dimanche volgen verdere versoepelingen „vóór de eindejaarsvakantie en daarna vanaf 1 januari”. Voor cafés en restaurants gelden nog wel strenge regels, en de woordvoerder stelt, net als het ministerie van Volksgezondheid afgelopen donderdag, dat voorzichtigheid geboden is. Mensen moeten nog zoveel mogelijk thuis blijven.

Zaterdag registreerde het ministerie van Volksgezondheid een fikse afname in het aantal nieuwe coronagevallen: in een etmaal waren er 17.881 nieuwe besmettingen geconstateerd. Van donderdag op vrijdag waren dat er nog 22.882. In de afgelopen vijf dagen was ook sprake van een daling van het aantal mensen dat met Covid-19 werd opgenomen in Franse ziekenhuizen.

In Frankrijk zijn ‘niet-essentiële winkels’ gesloten vanwege de lockdown. Ook boekwinkels laten geen klanten binnen; deze mensen bestelden hun boeken online bij een winkel in Parijs en komen die ophalen. Foto Charles Platiau/Reuters

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag.

  • Zeker 51 kinderen hebben volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde tijdens de eerste coronagolf schade opgelopen als gevolg van gemiste of uitgestelde zorg. Bij meer dan de helft van de gevallen werd de zorg uitgesteld vanwege een gebrek aan capaciteit.
  • Van vrijdag op zaterdag zijn 6.093 positieve coronatests gemeld bij het RIVM: het hoogste aantal in een week tijd. Ondertussen zijn er opnieuw iets minder coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen in vergelijking met een dag eerder.
  • Premier Mark Rutte (VVD) is niet gerust op de toename van het aantal positieve coronatests die de afgelopen dagen te zien is in de cijfers. Tijdens een online bijeenkomst van de VVD zei de premier te vrezen dat er geen maatregelen versoepeld kunnen worden vóór Kerst.
  • Verschillende landen zien het aantal coronabesmettingen toenemen. In Portugal zijn vanwege de aanhoudend hoge cijfers extra maatregelen afgekondigd, en in Rusland en Turkije werden dit weekend recordaantallen positieve tests afgenomen.
Lees ook het hele blog terug: Rutte niet blij met aantal besmettingen, Dijkhoff wil dat iedereen vaccin neemt