PSV speelt gelijk bij FC Twente, Ajax alleen koploper na zege

Eredivisie De Eindhovenaren kwamen niet verder dan 1-1 in Enschede. Ajax had thuis geen moeite met Heracles, terwijl ook Feyenoord in ondertal en na een vroege achterstand de uitwedstrijd in Sittard won.
FC Twente-topscorer Danilo (links) en zijn teamgenoot Ramiz Zerrouki in duel met PSV-aanvoerder Denzel Dumfries.
FC Twente-topscorer Danilo (links) en zijn teamgenoot Ramiz Zerrouki in duel met PSV-aanvoerder Denzel Dumfries. Foto Olaf Kraak/ANP

PSV heeft voor de derde keer dit seizoen punten verspeeld. De Eindhovenaren hielden na een sterke eerste helft en vroege voorsprong uiteindelijk maar één punt over aan de uitwedstrijd bij FC Twente: 1-1.

Donyell Malen scoorde na acht minuten de openingsgoal. De PSV-spits werkte van dichtbij een afgeslagen corner binnen. Nadien kreeg PSV de nodige kansen, maar wist het niet meer te scoren tot de rust. De grootste kans daarbij was voor de Israëliër Eran Zahavi, maar hij zag zijn strafschop gekeerd worden door FC Twente-doelman Joël Drommel.

In de tweede helft kwam FC Twente langszij door wel een strafschop te benutten via topscorer Danilo. Die kreeg de ploeg na ruim een uur spelen wegens een handsbal van PSV’er Cody Gakpo. Het was alweer de negende goal van Danilo in de Eredivisie. Na zijn doelpunt werd niet meer gescoord in Enschede.

Ajax schudt medekoploper Vitesse van zich af

Ajax is eerder op zondag alleen op kop gekomen in de Eredivisie. De club uit Amsterdam won zondag het thuisduel met Heracles Almelo (5-0) in een lege Johan Cruijff Arena. Lassina Traoré, David Neres en Zakaria Labyad scoorden voor rust. Dusan Tadic en nogmaals Labyad troffen in de tweede helft doel.

Ajax profiteerde van het gelijkspel van medekoploper Vitesse, zaterdag tegen FC Groningen (1-1). Tegenvaller voor Ajax was dat Davy Klaassen, Noussair Mazraoui en Zakaria Labyad geblesseerd uitvielen tegen Heracles. Bij de bezoekers liep Robin Pröpper mogelijk een zware knieblessure op tijdens een duel met Traoré. De aanvoerder ging huilend van het veld.

Tiental Feyenoord langs Fortuna

Feyenoord heeft zondagmiddag drie punten in Limburg gepakt. In de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Fortuna Sittard werd het 1-3 voor de Rotterdammers. Fortuna kwam al na 31 seconden op voorsprong door een schot van middenvelder Zian Flemming. Meer tegenslag voor Feyenoord volgde toen Orkun Kökcü binnen een kwartier spelen rood kreeg voor een harde overtreding op Fortuna-speler Roel Janssen.

Nog voor de rust kwam Feyenoord op voorsprong. Eerst schoot verdediger Marcos Senesi van afstand knap de gelijkmaker binnen na 34 minuten spelen. Vlak voor het rustsignaal mocht Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis een strafschop nemen toen Fortuna-verdediger Martin Angha volgens scheidsrechter Dennis Higler te hard tegen Bryan Linssen aanliep: 1-2. Fortuna Sittard kon na de pauze in overtal ondanks de nodige kansen niet scoren. In blessuretijd werd het nog 1-3 door een tweede strafschop van Berghuis, die daarvoor zelf onderuit was gehaald door Jorrit Smeets.

Koploper Ajax heeft na negen wedstrijden 24 punten gehaald. Vitesse volgt nu op twee punten. Daarachter staan Feyenoord en PSV met respectievelijk drie en vier punten minder dan Ajax. (NRC/ANP)