Turkije meldt recordaantal coronabesmettingen; extra regels van kracht

Agenten op straat in Istanbul, enkele minuten nadat de lockdown van kracht werd.
Agenten op straat in Istanbul, enkele minuten nadat de lockdown van kracht werd. Foto Emrah Gurel/AP

De Turkse gezondheidsdiensten hebben zaterdag melding gemaakt van 5.532 positieve coronatests in één etmaal. Dat is meer dan ooit tevoren, meldt persbureau Reuters. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal coronabesmettingen in het land nog een stuk hoger, aangezien Turkije alleen patiënten die symptomen vertonen ‘telt’.

In het land geldt sinds vrijdag een aantal aanvullende coronamaatregelen die de verspreiding van Covid-19 moeten tegengaan. Zo zijn allerlei openbare ruimten zoals cafés en restaurants, bioscopen en spelhallen voorlopig gesloten. Ook zijn de openingstijden van winkelcentra, supermarkten en kappers verkort. Openbare scholen moeten tot het einde van het jaar hun lessen online aanbieden.

Ook mogen Turken niet meer ieder moment van de dag naar buiten. Mensen die 65 jaar of ouder zijn, mogen alleen van 10.00 uur tot 13.00 uur (lokale tijd) buiten zijn en jongeren tot twintig jaar mogen in de drie uur daarna hun huis uit. In het weekend geldt bovendien een avondklok vanaf 22.00 uur die voor alle leeftijdscategorieën telt. Zorgpersoneel en mensen met andere essentiële beroepen zijn vrijgesteld van deze regels.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte niet blij met aantal besmettingen, Dijkhoff wil dat iedereen vaccin neemt