Rutte niet blij met besmettingen, Dijkhoff wil dat iedereen vaccin neemt

Premier Rutte tijdens het online evenement.
Premier Rutte tijdens het online evenement. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Premier Mark Rutte (VVD) is niet gerust op de toename van het aantal positieve coronatests die de afgelopen dagen te zien is in de cijfers. Tijdens een online bijeenkomst van de VVD zei hij dat de cijfers hem „niet bevallen”. Ook zei de premier te vrezen dat er geen extra maatregelen versoepeld kunnen worden vóór Kerst. Eerder deze week zei Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) dat als het aantal besmettingen zou blijven dalen, (sommige) maatregelen versoepeld konden worden per half december, en de „kersttafel net iets groter” kon worden.

Rutte benadrukte zaterdag dat op basis van de huidige cijfers nog niet te zeggen is „hoe erg het precies is”. Hij beloofde dat de besmettingsaantallen de komende dagen scherp in de gaten gehouden zullen worden, en sloot niet uit dat er alsnog in december maatregelen teruggedraaid kunnen worden. De premier vroeg zijn partijgenoten zich te allen tijde aan de regels te houden.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Rutte op VVD-live sessie: als het zo door gaat met de ‘zorgelijke’ besmettingscijfers, worden versoepelingen rond de feestdagen ‘lastig’. ‘Dus hou je aan de regels.’ https://t.co/Pkv6olKvUa

Eerder op de dag nam fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het woord. Hij noemde de discussie die veel mensen momenteel voeren over al dan niet vaccineren als er een vaccin beschikbaar komt „bizar”. „We zouden de wetenschap op de knieën moeten danken dat het er is en ervoor in de rij moeten staan”, aldus de politicus. „Wees blij dat de bescherming er is en bescherm elkaar.”

Dijkhoff zei niet voor een verplichting van het coronavaccin te zijn: „Kies zelf, maar kies er wel voor om het te doen.” Hij benadrukte dat de coronapandemie alle mensen en economieën ter wereld raakt. „Ik denk dat er niet eerder zoveel druk, zoveel middelen en zoveel wil is geweest om tot een vaccin te komen.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Boerenprotest’ met tractoren in Denemarken tegen ruiming nertsen