Portugal verbiedt tijdelijk binnenlandse reizen en sluit scholen

Om te voorkomen dat Portugezen massaal door het land gaan reizen voor twee nationale feestdagen begin december, heeft de Portugese regering zaterdag een aantal opvallende coronamaatregelen afgekondigd. Om het aantal binnenlandse reizen tot een minimum te beperken, is het in de dagen rond de feestdagen op 1 en 8 december verboden om tussen regio’s te reizen. Ook sluiten scholen de dag voor de twee feestdagen en moeten bedrijven op die maandagen eerder dicht. Op 1 december viert Portugal Onafhankelijkheidsdag en 8 december staat in het teken van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Lege straten in Lissabon door de coronapandemie. Foto Rafael Marchante/Reuters

Verder is zaterdag een aantal algemene coronamaatregelen afgekondigd. Zo wordt het verplicht om op het werk een mondkapje te dragen - een verplichting die al langer bestaat in publieke ruimten en winkels. Ook wordt de avondklok die sinds begin november geldt in een groot deel van het land met twee weken verlengd in regio’s waar veel besmettingen zijn.

De maatregelen zijn volgens de Portugese regering nodig omdat het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd flink is opgelopen. Sinds eind september worden dagelijks zo’n zesduizend positieve coronatests afgenomen; in de zomer lag dat aantal op zo’n driehonderd. Hierbij moet vermeld worden dat er ongeveer drie keer zoveel wordt getest als enkele maanden geleden. Ook het aantal sterfgevallen is opgelopen tot meerdere tientallen per dag.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte niet blij met aantal besmettingen, Dijkhoff wil dat iedereen vaccin neemt