Laatste nieuws Covid-19

Rutte niet blij met aantal besmettingen, Dijkhoff wil dat iedereen vaccin neemt

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC de ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij op zaterdag 21 november. Het blog is inmiddels gesloten, dit was het belangrijkste nieuws:

 • Zeker 51 kinderen hebben volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde tijdens de eerste coronagolf schade opgelopen als gevolg van gemiste of uitgestelde zorg. Bij meer dan de helft van de gevallen werd de zorg uitgesteld vanwege een gebrek aan capaciteit.
 • Van vrijdag op zaterdag zijn 6.093 positieve coronatests gemeld bij het RIVM: het hoogste aantal in een week tijd. Ondertussen zijn er opnieuw iets minder coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen in vergelijking met een dag eerder.
 • Premier Mark Rutte (VVD) is niet gerust op de toename van het aantal positieve coronatests die de afgelopen dagen te zien is in de cijfers. Tijdens een online bijeenkomst van de VVD zei de premier te vrezen dat er geen maatregelen versoepeld kunnen worden vóór Kerst.
 • Verschillende landen zien het aantal coronabesmettingen toenemen. In Portugal zijn vanwege de aanhoudend hoge cijfers extra maatregelen afgekondigd, en in Rusland en Turkije werden dit weekend recordaantallen positieve tests afgenomen.
Lees hier verder: het blog van zondag 22 november

Turkije meldt recordaantal coronabesmettingen; extra regels van kracht

De Turkse gezondheidsdiensten hebben zaterdag melding gemaakt van 5.532 positieve coronatests in één etmaal. Dat is meer dan ooit tevoren, meldt persbureau Reuters. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal coronabesmettingen in het land nog een stuk hoger, aangezien Turkije alleen patiënten die symptomen vertonen ‘telt’.

In het land geldt sinds vrijdag een aantal aanvullende coronamaatregelen die de verspreiding van Covid-19 moeten tegengaan. Zo zijn allerlei openbare ruimten zoals cafés en restaurants, bioscopen en spelhallen voorlopig gesloten. Ook zijn de openingstijden van winkelcentra, supermarkten en kappers verkort. Openbare scholen moeten tot het einde van het jaar hun lessen online aanbieden.

Ook mogen Turken niet meer ieder moment van de dag naar buiten. Mensen die 65 jaar of ouder zijn, mogen alleen van 10.00 uur tot 13.00 uur (lokale tijd) buiten zijn en jongeren tot twintig jaar mogen in de drie uur daarna hun huis uit. In het weekend geldt bovendien een avondklok vanaf 22.00 uur die voor alle leeftijdscategorieën telt. Zorgpersoneel en mensen met andere essentiële beroepen zijn vrijgesteld van deze regels.

Agenten op straat in Istanbul, enkele minuten nadat de lockdown van kracht werd. Foto Emrah Gurel/AP

Portugal verbiedt tijdelijk binnenlandse reizen en sluit scholen

Om te voorkomen dat Portugezen massaal door het land gaan reizen voor twee nationale feestdagen begin december, heeft de Portugese regering zaterdag een aantal opvallende coronamaatregelen afgekondigd. Om het aantal binnenlandse reizen tot een minimum te beperken, is het in de dagen rond de feestdagen op 1 en 8 december verboden om tussen regio’s te reizen. Ook sluiten scholen de dag voor de twee feestdagen en moeten bedrijven op die maandagen eerder dicht. Op 1 december viert Portugal Onafhankelijkheidsdag en 8 december staat in het teken van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Lege straten in Lissabon door de coronapandemie. Foto Rafael Marchante/Reuters

Verder is zaterdag een aantal algemene coronamaatregelen afgekondigd. Zo wordt het verplicht om op het werk een mondkapje te dragen - een verplichting die al langer bestaat in publieke ruimten en winkels. Ook wordt de avondklok die sinds begin november geldt in een groot deel van het land met twee weken verlengd in regio’s waar veel besmettingen zijn.

De maatregelen zijn volgens de Portugese regering nodig omdat het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd flink is opgelopen. Sinds eind september worden dagelijks zo’n zesduizend positieve coronatests afgenomen; in de zomer lag dat aantal op zo’n driehonderd. Hierbij moet vermeld worden dat er ongeveer drie keer zoveel wordt getest als enkele maanden geleden. Ook het aantal sterfgevallen is opgelopen tot meerdere tientallen per dag.

Rutte niet blij met besmettingen, Dijkhoff wil dat iedereen vaccin neemt

Premier Mark Rutte (VVD) is niet gerust op de toename van het aantal positieve coronatests die de afgelopen dagen te zien is in de cijfers. Tijdens een online bijeenkomst van de VVD zei hij dat de cijfers hem „niet bevallen”. Ook zei de premier te vrezen dat er geen extra maatregelen versoepeld kunnen worden vóór Kerst. Eerder deze week zei Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) dat als het aantal besmettingen zou blijven dalen, (sommige) maatregelen versoepeld konden worden per half december, en de „kersttafel net iets groter” kon worden.

Rutte benadrukte zaterdag dat op basis van de huidige cijfers nog niet te zeggen is „hoe erg het precies is”. Hij beloofde dat de besmettingsaantallen de komende dagen scherp in de gaten gehouden zullen worden, en sloot niet uit dat er alsnog in december maatregelen teruggedraaid kunnen worden. De premier vroeg zijn partijgenoten zich te allen tijde aan de regels te houden.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Rutte op VVD-live sessie: als het zo door gaat met de ‘zorgelijke’ besmettingscijfers, worden versoepelingen rond de feestdagen ‘lastig’. ‘Dus hou je aan de regels.’ https://t.co/Pkv6olKvUa

Eerder op de dag nam fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het woord. Hij noemde de discussie die veel mensen momenteel voeren over al dan niet vaccineren als er een vaccin beschikbaar komt „bizar”. „We zouden de wetenschap op de knieën moeten danken dat het er is en ervoor in de rij moeten staan”, aldus de politicus. „Wees blij dat de bescherming er is en bescherm elkaar.”

Dijkhoff zei niet voor een verplichting van het coronavaccin te zijn: „Kies zelf, maar kies er wel voor om het te doen.” Hij benadrukte dat de coronapandemie alle mensen en economieën ter wereld raakt. „Ik denk dat er niet eerder zoveel druk, zoveel middelen en zoveel wil is geweest om tot een vaccin te komen.”

Premier Rutte tijdens het online evenement. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

‘Boerenprotest’ met tractoren in Denemarken tegen ruiming nertsen

In Kopenhagen hebben zaterdag zo’n vijfhonderd boeren, vissers en nertsenfokkers gedemonstreerd tegen het besluit van de Deense regering om alle nertsen in het land te ruimen. De betogers kwamen met vijfhonderd tractoren naar de hoofdstad, waar ze een rondje maakten langs overheidspanden en het parlementsgebouw. Ook vanaf vissersboten in de haven werd geprotesteerd. In de stad Aarhus demonstreerden eveneens zo’n vierhonderd mensen.

Volgens Deense media zijn de demonstraties zonder noemenswaardige problemen verlopen. Hoewel tractoren normaal gesproken niet mogen rijden op openbare wegen, werd dit vandaag oogluikend toegestaan om de rust te bewaren en het „grondwettelijke recht op demonstratie” te beschermen. Politiechef Tommy Laursen zegt tegen de krant Berlingske dat voor zover bekend er geen boetes zijn uitgedeeld.

De betogers zijn het oneens met het besluit van de Deense regering om alle 15 tot 17 miljoen nertsen in het land te ruimen. Daartoe werd besloten nadat een gemuteerde variant van het coronavirus was opgedoken in de dieren. De variant was bovendien overgedragen op mensen, waardoor gevreesd werd dat deze nieuwe variant voor een tweede pandemie zou kunnen zorgen.

Het besluit om de nertsen te ruimen is in Denemarken uitgegroeid tot een schandaal. De regering kondigde begin november aan dat alle dieren gedood zouden worden, maar moest daar op terugkomen toen bleek dat er geen wettelijke basis bestond voor een dergelijk besluit. De regering bond in, bood excuses aan en minister van Milieu en Voedselvoorziening Mogens Jensen besloot op te stappen vanwege het schandaal. Vervolgens sprak het parlement steun uit voor de volledige ruiming van de roofdiertjes, waarmee het plan toch doorgaat.

Iets meer positieve tests, iets minder patiënten in het ziekenhuis

Van vrijdag op zaterdag zijn 6.093 positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat zijn 126 positieve testuitslagen meer dan een dag eerder, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat is het hoogste aantal in een week tijd. Tegelijk zijn er opnieuw iets minder coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen in vergelijking met een dag eerder. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Momenteel liggen er 1.902 coronapatiënten in het ziekenhuis, dat is 59 personen minder dan vrijdag.

Gisteren meldde het RIVM 5.974 positieve tests, donderdag 5.729 en woensdag 4.615. Door een technische storing op woensdag zijn de cijfers wellicht vertekend, omdat positieve testuitslagen mogelijk later zijn doorgegeven. Daarnaast worden testuitslagen vaak met enige vertraging doorgegeven aan het RIVM, met name in het weekend. Daardoor kunnen schommelingen in de cijfers ontstaan en geven de dagelijkse cijfers mogelijk een vertekend beeld van de werkelijke dagaantallen.

Lees ook: Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

Verder werden het afgelopen etmaal 48 sterfgevallen gemeld, dat is drie minder dan een dag eerder. Ook deze cijfers worden met enige vertraging doorgegeven, het betreft daarom niet enkel mensen die tussen vrijdagmiddag en zaterdagmiddag overleden aan de gevolgen van het virus.

550 van de 1.902 coronapatiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen op de intensive care, dat is drie meer dan een dag eerder. Op de overige afdelingen liggen 1.352 Covid-patiënten, 62 minder dan vrijdag.

Chinese stad Tianjin gaat bevolking massaal testen, aantal besmettingen Duitsland daalt licht

 • Tianjin, een grote havenstad in het noorden van China, is zaterdag begonnen met het testen van miljoenen inwoners op het coronavirus. Aanleiding is een recente opleving van het aantal besmettingen in de stad, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. De stad telt in totaal bijna 15 miljoen inwoners. Alle ongeveer 3 miljoen inwoners van het district Binhai New Area, met de grootste haven van Noord-China, moeten worden getest. In de wijk Kanhaixuan in dat district werden vrijdag enkele nieuwe besmettingen vastgesteld.
 • In Rusland zijn zaterdag een recordaantal dagelijkse coronabesmettingen geregistreerd: 24.822. In de hoofdstad Moskou werden ruim zevenduizend besmettingen geteld. Daarmee komt het totaal aantal geregistreerde besmettingen in het land op ruim 2 miljoen. De gezondheidsautoriteiten maakten bekend dat er in een etmaal 467 mensen zijn overleden aan Covid-19, waarmee het officiële dodental op 35.778 komt te staan. Vermoedelijk ligt dat aantal nog veel hoger, want er bestaan grote twijfels over de betrouwbaarheid van deze cijfers.
 • In Duitsland is het aantal nieuwe positieve coronatests in het afgelopen etmaal licht gedaald ten opzichte van een dag eerder. Het aantal bevestigde gevallen steeg met 22.964 tot 902.528, meldde het Robert Koch Institut (RKI) zaterdag. Vrijdag rapporteerde het instituut, de evenknie van het RIVM, 23.648 nieuwe bevestigde gevallen. Ook het aantal sterfgevallen is licht gedaald. Volgens het RKI is de piek van de twee golf inmiddels bereikt.

Zeker 51 kinderen liepen schade op door uitgestelde zorg in eerste coronagolf

Zeker 51 kinderen hebben tijdens de eerste coronagolf schade opgelopen als gevolg van gemiste of uitgestelde zorg. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde vrijdag na onderzoek naar de gevolgen van vertraging in de kinderzorg vanwege de pandemie. Volgens de onderzoekers kan het uitstellen van zorg in de kindergeneeskunde leiden tot „levensbedreigende situaties”.

De onderzoekers vroegen 1.400 Nederlandse kinderartsen in de periode tussen maart en juli bij te houden welke schade hun patiënten opliepen door uitgestelde of gemiste zorg. Deze zogeheten ‘bijkomende schade’ kan veroorzaakt zijn door te weinig capaciteit in zorginstellingen of angst van ouders en verzorgers van patiënten om besmet te raken in dergelijke instellingen, waardoor het bezoek werd uitgesteld. De klachten van de kinderen waren verschillend, maar „veelal acuut van aard”, schrijven de onderzoekers. De bijkomende schade betrof onder meer problemen gerelateerd aan het gewicht van kinderen en geelzucht.

Bij 27 van de 51 meldingen werd de zorg uitgesteld vanwege een gebrek aan capaciteit, bijvoorbeeld doordat te laat werd doorverwezen naar een specialist. In acht gevallen durfden ouders of verzorgers geen hulp te zoeken vanwege besmettingsgevaar, of wilden zij de zorg en artsen niet verder belasten. Van de andere meldingen is het niet duidelijk waarom zorg uitgesteld of gemist werd. Ruim de helft van alle meldingen kwam binnen gedurende de eerste weken van de lockdown. 27 kinderen waren jonger dan 4, 19 kinderen waren jonger dan 1.

Waarschijnlijk hebben meer kinderen bijkomende schade opgelopen dan gemeld, laat kinderarts en onderzoeker Károly Illy, tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, aan persbureau ANP weten. Niet alle kinderartsen hebben deze problemen aangekaart. Het werkelijke aantal kinderen met bijkomende schade door uitgestelde zorg is daarom „koffiedik kijken”, aldus Illy.

Volgens Illy zijn er naar zijn weten geen kinderen overleden door de bijkomende schade. Wel is een aantal kinderen op de intensive care terechtgekomen, „terwijl dat vermoedelijk niet zou zijn gebeurd als corona er niet was geweest”. „Kinderen zijn in gevaar gekomen”, aldus Illy. „En vermoedelijk zullen sommige kinderen daar langdurig last van ondervinden.”

Lees meer over zorg die vanwege het coronavirus wordt uitgesteld: Niet-urgente zorg? Langer met pijn op de wachtlijst, door corona

Donald Trump jr. test positief en Brazilië passeert grens zes miljoen besmettingen

 • Donald Trump junior, de oudste zoon van president Trump, heeft eerder deze week positief getest op het coronavirus, meldt zijn woordvoerder aan persbureau Reuters. Hij heeft geen symptomen, maar is wel in quarantaine gegaan. Volgens zijn woordvoerder volgt Donald Trump junior alle medische aanbevelingen. In oktober raakten president Trump, zijn vrouw Melania en hun zoon Barron al besmet met het virus.
 • Brazilië is de grens van zes miljoen bevestigde coronabesmettingen gepasseerd. Er werden het afgelopen etmaal bijna 40.000 nieuwe gevallen gemeld. Na de Verenigde Staten en India is Brazilië het zwaarst door Covid-19 getroffen land ter wereld. Er zijn tot nu toe 168.613 sterfgevallen als gevolg van het virus geregistreerd. Het gewone leven in de grote steden is na het opheffen van de lockdowns van eerder dit jaar weer grotendeels teruggekeerd.
 • Het luchtruim van Suriname is ook weer open voor mensen die niet in het land wonen en niet de Surinaamse nationaliteit hebben. Er geldt wel een maximum van ruim vijfhonderd inkomende reizigers per week, meldt persbureau ANP. Ook moeten ze een negatieve coronatest kunnen overhandigen, een reisverzekering met Covid-19-dekking hebben en voor tien dagen een quarantaineplek in Suriname hebben geregeld. Vanwege de coronacrisis was het Surinaamse luchtruim sinds 14 maart gesloten voor iedereen die niet in Suriname woont of Surinaamse wortels heeft.

Donald Trump junior spreekt in augustus middels een videoboodschap de Republikeinse Conventie toe. Foto Chip Somodevilla/EPA

Geen loonsverhoging voor ov-personeel in nieuwe cao

Er is een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor werknemers in het zwaar door de coronacrisis getroffen openbaar vervoer, meldt CNV Vakmensen vrijdagavond laat aan persbureau ANP. Het personeel krijgt geen loonsverhoging, maar voor de meeste medewerkers is er wel een baangarantie tot in elk geval 1 juli 2021.

Het aantal reizigers in het openbaar vervoer is sinds de uitbraak van het coronavirus begin dit jaar drastisch afgenomen. „Gezien de huidige situatie zien de werkgevers nu geen ruimte voor een loonsverhoging. Dat is bijzonder spijtig”, zegt CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi tegen ANP. „Daar staat tegenover dat de meeste werknemers in ieder geval tot 1 juli 2021 zeker zijn van hun baan. En dat de cao-partijen de intentie hebben om een regeling af te spreken over eerder stoppen met werken.”

De komende weken wordt het onderhandelingsresultaat voorgelegd aan de leden. De cao geldt voor ongeveer 12.000 werknemers.

Buschauffeur achter ‘kuchscherm’ in Eindhoven Foto Rob Engelaar/ANP

Het laatste nieuws

Hier houdt de redactie van NRC de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus bij, uit binnen- en buitenland. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 20 november:

 • Internationale experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseren de virusremmer remdesivir niet meer te gebruiken bij de behandeling van coronapatiënten. Volgens experts heeft het middel geen effect heeft op de gezondheid van coronapatiënten, hoe ziek ze ook zijn.
 • Kwetsbare kinderen die opgroeien in een moeilijke situatie hebben meer last van het coronavirus dan hun leeftijdsgenoten. Dat concludeert de Kinderombudsman.
 • Het aantal vaders dat voor de kinderen zorgt, is sinds april iets toegenomen. 31 procent van de ondervraagde vaders gaf in juni aan meer thuis te blijven voor de kinderen dan vóór de coronacrisis, in april was dat nog 22 procent. Toch blijft de verdeling tussen vader en moeder ongelijk.
 • Pfizer en BioNTech dienen vrijdag een aanvraag voor noodgebruik van hun vaccin in bij de Amerikaanse toezichthouder FDA. Daarmee hopen de farmaceut en het biotechbedrijf hun middel goedgekeurd te krijgen voor de Verenigde Staten.
 • Verpleeghuisbewoners en patiënten uit de gehandicaptenzorg zijn de eerste groepen die straks recht hebben op een vaccin. Het kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad over om - als volgend jaar de eerste vaccins voor Nederland beschikbaar komen - ouderen en kwetsbaren als eerste te vaccineren.

Lees hier het blog van vrijdag terug