WHO: remdesivir werkt niet bij behandeling coronapatiënten

Remdesivir als coronamedicijn in een ziekenhuis in Leiden.
Remdesivir als coronamedicijn in een ziekenhuis in Leiden. Foto ANP / Bart Maat

Internationale experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseren de virusremmer remdesivir niet meer te gebruiken bij de behandeling van coronapatiënten. In een artikel gepubliceerd in het British Medical Journal zeggen de experts dat het middel geen effect heeft op de gezondheid van coronapatiënten, hoe ziek ze ook zijn.

Het artikel is geschreven op basis van de resultaten van vier internationale onderzoeken met ruim zevenduizend opgenomen patiënten. Er wordt aanbevolen het middel helemaal niet meer toe te dienen bij de behandeling van patiënten met het coronavirus. De virusremmer wordt ook in Nederland gebruikt bij patiënten die zuurstoftekort hebben door Covid-19.

Remdesivir, dat oorspronkelijk werd ontwikkeld tegen hepatitis C en later ingezet bij ebolapatiënten, was het eerste medicijn dat werd goedgekeurd in Europa voor de behandeling van coronapatiënten. In oktober sloot de Europese Commissie een akkoord met medicijnenontwikkelaar Gilead over de aankoop van het middel. Er werden genoeg aangekocht voor de behandeling van een half miljoen coronapatiënten.

Na het verschijnen van het artikel heeft Gilead gezegd dat er meerdere onderzoeken zijn die aantonen dat het middel wel werkt en dat het ook in de VS, Japan, het VK en in Duitsland erkend wordt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hoogste aantal besmettingen in week, afname ziekenhuisopnames