Foto Sanne Donders

Een portret van Rotterdam

Sanne Donders mocht vandaag de prestigieuze Rabo Photographic Portrait Prize in ontvangst nemen met haar foto van Lucas Vonk. Eerder deze maand bracht ze ook haar eerste fotoboek uit Over alles wat nergens op lijkt. Voor deze serie liep Donders een dag mee met verschillende inwoners van Rotterdam. „’s Ochtends ken je elkaar niet, maar met iemand meelopen is vrij intiem. Je krijgt een goed beeld van wat iemand doet op een dag, wat voor hem ‘gewoon’ is.” Dat heeft haar altijd gefascineerd. „Als ik een tram zie, vol met mensen die naar huis gaan, stel ik me soms al hun levens voor, en dan duizelt het me.” Het resultaat is een boek dat laat zien dat er in de stad veel verschillende soorten 'gewone levens' zijn. Een boek over 33 Rotterdammers - van jongeren tot vrouwen die buurthuizen drijvende houden, van zorgzame oma’s en vaders tot sporters en dichters - van ochtend tot slapen gaan. NRC maakte een selectie van 5 personen.

Familie Winklaar

Bij de familie Winklaar gebeurt er altijd wat. Nanda en Randy hebben samen drie banen en met tien kinderen, drie pleegkinderen en inmiddels vijf kleinkinderen is het nooit rustig. Omdat een avondje uit met z’n allen simpelweg onbetaalbaar is, hebben ze via YouTube allemaal Zumba leren dansen. Dan heb je gelijk een groot feest in de woonkamer.

 

Nadir Karimi

Messi vertoont zijn kunsten in de Rotterdamse Rechthuislaan. Hij probeert de bal te spelen door de benen van Cristiano Ronaldo en Robben (of in ieder geval zijn broertjes Reda en Rayhan in het tenue van hun helden). De 11-jarige Nadir slaapt zelfs in het shirt van Messi. Hij heeft er wel vier, zodat hij nooit zonder zit.

 

Bep en Tinus de Does

Als je Bep ziet, is Tinus nooit ver weg. Samen zijn ze elke dag op pad, beiden met een camera en een eindeloze gezamenlijke kennis van Rotterdamse straatnamen, jaartallen en historische feiten. Ze archiveren de stad, door elke nieuwbouw, verbouwing, sloop en herbouw vast te leggen en te bewaren in hun grote archief van meer dan 400.000 knipsels en foto’s. Rotterdam is hun wereld, en alles wat daar gebeurt is even belangrijk.

 

Stephanie Klein Nagelvoort Schuit

Als voormalig internist Stephanie Klein Nagelvoort Schuit haast heeft, pakt ze de step. Dan sjeest ze door de lange gangen van het Erasmus MC, op weg naar een patiënt, vergadering, of een crisisoverleg. De meeste rust vindt het afdelingshoofd in de vroege ochtend, als haar gezin nog slaapt. Een traditioneel huishouden zal Stephanie waarschijnlijk nooit krijgen. Ze werkt fulltime en heeft minstens drie keer per week een vergadering ’s avonds. Haar laptop is nooit ver weg. Inmiddels is ze bestuurslid van het UMCG in Groningen.

 

Rahma Hulsman

Rahma Hulsman doet het. Gewoon. Een dag met meer dan 150 berichten naast de lopende planningen en voorbereidingen van vijf uitdeellocaties van de Islamistische voedselbank Salaam waar meer dan 400 gezinnen van afhankelijk zijn. Daarnaast twee bussen inplannen om het eten bij meer dan 20 leveranciers op te halen, 20 vrijwilligers managen, twee puberzonen opvoeden, regelmatige gezondheidsklachten, zelf rond moeten komen van een minimum en dan toch ook nog naar Griekenland gaan omdat de mensen je daar ook nodig hebben.