Dwergotter is sociale puzzelaar

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Foto Getty Images

Soms wordt hij door Aziatische vissers getraind om te helpen bij de visvangst: de kleinklauwotter.

Met zijn voorliefde voor vis is hij immers een ideale onderwaterjager. Maar die dieetkeuze heeft ook een nadeel: door overbevissen en watervervuiling wordt de soort steeds zeldzamer. Britse biologen wilden daarom onderzoeken hoe goed de dieren in staat zijn om prooien op nieuwe manieren op te sporen. Ze lieten ze puzzels oplossen: de otters moesten transparante containers met daarin rauwe gehaktballetjes openen, schrijven de onderzoekers in Royal Society Open Science. Daarbij blijken ze van elkaar te leren. Ook hebben ze een langetermijngeheugen: na een paar maanden losten de otters de puzzels gemiddeld 69 procent sneller op dan de eerste keer.