Dodental orkaan Iota loopt op, tienduizenden in Midden-Amerika dakloos

Orkaan Iota Tot nu toe zijn er ruim dertig doden gevallen door de orkaan. Autoriteiten verwachten dat dit aantal nog zal oplopen.
Een dorp in Honduras is volledig onder water gelopen door de orkaan.
Een dorp in Honduras is volledig onder water gelopen door de orkaan. Foto José Valle / EPA

Bij overstromingen en aardverschuivingen in Midden-Amerika, veroorzaakt door de orkaan Iota, zijn deze week ruim dertig mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau Reuters. Nu de orkaan is overgetrokken krijgen autoriteiten een beter beeld krijgen van de schade. De verwachting is dat het dodental de komende dagen zal oplopen.

Iota, een orkaan uit de vierde categorie, trof Nicaragua, Honduras en El Salvador eerder deze week. De orkaan, die aan land kwam met windsnelheden tot 250 kilometer per uur, is de zwaarste orkaan die Midden-Amerika ooit trof.

Grote gebieden overstroomden door de hevige regenval. In bergdorpen raakten dorpen bedolven door modderstromen. Volgens de autoriteiten in Nicaragua zijn er nog tientallen dorpen van de buitenwereld afgesloten. Het vliegveld van de industriestad San Pedro in Honduras stond volgens video’s op sociale media ook onder water. Veel gewassen zijn vernietigd, waardoor gevreesd wordt voor een voedseltekort.

Twitter avatar ScottDuncanWX Scott Duncan Honduras is within the top 25 poorest countries in the world and has suffered the flooding consequences of two major hurricane disasters within the last two weeks. This is the submerged La Mesa Airport in the city of San Pedro. #eta #iota https://t.co/jZyupFh71j
Lees ook: Storm in verschillende regio’s van Midden-Amerika: niet eerder was dit aantal zo hoog

Van het noorden van Colombia tot het zuiden van Mexico kampen met name rurale gebieden met overstromingen en modderstromen. Tienduizenden mensen, met name in Nicaragua en Honduras, hebben hun huis moeten verlaten en huizen nu in provisorische opvangcentra. Gezondheidsorganisaties vrezen dat deze centra kunnen zorgen voor een snellere verspreiding van het coronavirus, dat met name Honduras zwaar getroffen heeft.

Eerder deze maand werd Midden-Amerika zwaar getroffen door orkaan Eta, waarbij zeker 180 mensen om het leven kwamen. In 2020 zijn er bovengemiddeld veel zware orkanen gemeten in het gebied. Dit seizoen werd Midden-Amerika al getroffen door dertig orkanen en tropische stormen. Vluchtelingenorganisaties verwachten dat het natuurgeweld een nieuwe stroom vluchtelingen richting de VS op gang zal brengen.