Race naar het Witte Huis

Georgia gaat verkiezingsoverwinning Biden definitief vaststellen

Joe Biden is uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen. President Trump heeft zich hier niet bij neergelegd en probeert via een gang naar de rechter de uitslag aan te vechten. NRC deelt in dit blog het laatste nieuws in de nasleep van de stembusgang. Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de Verenigde Staten.

Dit blog is gesloten

Dit blog is gesloten en wordt niet meer bijgewerkt. Lees het laatste nieuws over de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in ons nieuwe blog:

Georgia stelt verkiezingsoverwinning Biden definitief vast

Georgia heeft vrijdag de uitslag van de presidentsverkiezingen officieel goedgekeurd. De overwinning van aankomend president Joe Biden in de staat is daarmee definitief. Dat meldt persbureau Reuters. Biden is de eerste Democraat in 28 jaar die wint in Georgia, met een voorsprong van bijna 13.000 stemmen op Trump.

Eerder op de dag ontstond verwarring nadat de autoriteiten van Georgia een eerder verstuurde persverklaring moesten terugtrekken, waarin stond dat de uitslag al officieel al was goedgekeurd. Dit was voorbarig, schreven de autoriteiten. Inmiddels is de uitslag dus wel goedgekeurd.

Normaal gesproken is het goedkeuren of ‘certificeren’ van de uitslag een formaliteit, maar dit jaar is dat anders. President Donald Trump beweert dat de Democraten hem de zege met grootschalige fraude hebben afgepakt - een bewering waar hij noch zijn advocaten tot nu toe bewijs voor hebben geleverd. Het verstoren van het goedkeuringsproces in belangrijke swing states is onderdeel van Trumps strategie om toch in het Witte Huis te blijven.

Lees ook: Trumps verzet tegen verlies blijft vruchteloos, maar overtuigt zijn kiezers wel

Zonder dat de resultaten officieel vast staan, zouden de parlementen in de staten kunnen besluiten de verkiezingsuitslag te negeren en zelf kiesmannen aan te wijzen. Aangezien Republikeinen veelal de meerderheid hebben in de betreffende parlementen, zouden dat kiesmannen voor Trump kunnen worden in plaats van Biden. Juridische experts achten de kans op het slagen van een dergelijk plan klein. Republikeinse bestuurders en volksvertegenwoordigers in meerdere staten hebben ook gezegd er niet aan mee te zullen werken. Nu de uitslag in Georgia definitief is bepaald, lijken de kansen van de Trump-campagne om daar een ommekeer te bewerkstelligen in elk geval zo goed als verkeken.

De afgelopen dagen werden circa 5 miljoen stemmen in Georgia handmatig herteld. Het team van Trump had vanwege de vermeende stemfraude om een hertelling gevraagd. Raffensperger benadrukte dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen, maar zegde de hertelling wel toe. Opnieuw kwamen er geen aanwijzingen voor grootschalige fraude boven water. Er doken wel stembiljetten op die eerder nog niet waren meegeteld. De marge van Biden kromp daardoor met bijna tweeduizend stemmen ten opzichte van de eerste telling, bleek toen donderdag de uitslag van de hertelling bekend werd.

Stemmentellers aan het werk tijdens de hertelling van alle uitgebracht stemmen in Georgia. Foto Megan Varner/AFP

Biden: Trumps gedrag getuigt van enorme onverantwoordelijkheid

Joe Biden heeft in een persconferentie uitgehaald naar Donald Trump. De president weigert vooralsnog om het team rondom Biden toegang te verlenen tot federale agentschappen. Hierdoor kan de aanstaande president minder makkelijk de coronacrisis in het land coördineren. Volgens Biden getuigt het gedrag van Trump „van ongelofelijke onverantwoordelijkheid”.

„Hij zal de geschiedenis ingaan als een van de meest onverantwoordelijke presidenten”, zei Biden. „Het is moeilijk te bevatten hoe deze man denkt. Het is moeilijk hem te doorgronden”. Eerder op de dag had Biden een ontmoeting met Republikeinse en Democratische gouverneurs, waarbij de aanpak van de coronacrisis in de VS werd besproken.

Volgens Biden loopt de transitie naar zijn presidentschap vertraging op door Trump. De Democratische senator Chris Murphy schreef op Twitter dat het kantoor dat verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagnes tegen Covid-19 in de VS niet van plan is informatie met het team van Biden te delen. „Dit is potentieel catastrofaal”, schreef Murphy.

Twitter avatar ChrisMurphyCT Chris Murphy Just off a conference call with Trump Administration vaccine distribution team. They confirmed that they have not briefed anyone on President-elect Biden’s team and have no plans to do so. This is potentially catastrophic.

Foto Tom Brenner / Reuters

Ook na hertelling wint Biden in Georgia

Joe Biden heeft de Amerikaanse staat Georgia gewonnen. Dat hebben autoriteiten bevestigd na hertelling. Het verschil met Trump was minimaal: Biden versloeg de zittend president met iets meer dan twaalfduizend stemmen.

Volgens Brad Raffensperger, de verantwoordelijke Republikeinse bestuurder in de staat, zijn er geen aanwijzingen voor grootschalige verkiezingsfraude in Georgia. Wel werden enige duizenden stembiljetten gevonden die in een eerdere telling nog niet werden meegenomen, maar die waren niet van invloed op de uiteindelijke uitkomst van de verkiezingen. De hertelling werd aangevraagd door het team rondom Trump nadat Biden de staat met een zeer kleine marge won.

Het is voor het eerst sinds de overwinning van Bill Clinton in 1992 dat een Democratische kandidaat in Georgia wint. De staat is goed voor zestien kiesmannen. Met de zege komt Biden uit op 306 kiesmannen, tegenover 232 voor Trump.

Stemmen worden herteld in Lawrenceville, Georgia. Foto Megan Varner / AFP

Advocaat Rudy Giuliani over juridische strijd van Trump: ‘omvangrijk complot’

Ondanks meerdere tegenslagen geeft Donald Trump zijn juridische strijd tegen de presidentszege van Joe Biden niet op. Verschillende Amerikaanse staten certificeren deze week de verkiezingsresultaten. Trumps campagneteam grijpt dat moment aan om de certificering in belangrijke staten te blokkeren of uit te stellen, in de hoop de overwinning van Joe Biden terug te draaien. Vooralsnog oogst Trump weinig succes, maar advocaat Rudy Giuliani zei donderdag in een persconferentie dat de president niet zal opgeven.

Sterker, volgens Giuliani was sprake van een groot complot rond de verkiezingen: „Er is niet een enkel geval van kiesfraude in een staat, dit patroon herhaalt zich in meerdere staten”, beweerde Giuliani. „Bijna precies hetzelfde patroon. Dat zou iedere ervaren onderzoeker of aanklager doen vermoeden dat er een plan is uitgevoerd vanuit een centrale locatie om deze kiesfraude uit te voeren.” Ruim twee weken na de verkiezingsdag heeft het kamp van Trump publiekelijk echter nog geen enkel bewijs aangeleverd voor deze fraude. En ook in de rechtszaal blijken de beweringen niet gestaafd.

Over de zaken in Michigan, Pennsylvania en Wisconsin
Zo werd donderdag ook bekend dat Trump afziet van de rechtszaak over de stemresultaten in de staat Michigan. Met de rechtszaak wilde Trumps team voorkomen dat de resultaten in het kiesdistrict Wayne vroegtijdig zouden worden vastgesteld. Dat specifieke punt is volgens Giuliani bereikt, maar Trumps advocatenteam verloor wel vorige week de rechtszaak waarmee moest worden voorkomen dat Biden tot algehele winnaar werd uitgeroepen in die staat.

Trump boekte vooralsnog weinig succes in zijn reeks rechtszaken waarmee hij Bidens verkiezingszege tracht terug te draaien. Zo ook in zijn rechtszaak tegen de staat Pennsylvania, waar zijn advocaten claimden dat de waarnemers door coronamaatregelen hun werk niet konden uitvoeren. Het Hooggerechtshof in Pennsylvania ging daar niet in mee.

De kiescommissie in Wisconsin gaf donderdag opdracht om een deel van de stemmen opnieuw te tellen. Trumps campagneteam had woensdag een verzoek daartoe ingediend. Volgens de wet heeft Trump in deze staat - normaliter een Democratisch bolwerk - het recht om een hertelling te eisen, omdat de marge van Bidens winst minder dan 1 procent is. Wel moet Trumps campagneteam de kosten daarvoor vergoeden. Volgens CNN heeft de verkiezingscommissie 3 miljoen dollar ontvangen van Trumps campagneteam voor de hertelling. De commissie heeft opdracht gegeven om de stemmen in provincies Dane en Milwaukee voor 1 december opnieuw te tellen. Joe Biden heeft in Winsconsin een voorsprong van ruim 20.000 stemmen op Trump.

Trumps advocaat verklaarde de rechtszaak in Michigan te staken. Foto Jacquelyn Martin/AP

Het laatste nieuws uit de VS

Welkom in een nieuw blog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waar NRC het laatste nieuws brengt over de uitslagen en de nasleep van de stembusgang. De Democraat Joe Biden is door alle grote nieuwszenders, kranten en persbureaus uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Regeringsleiders uit de hele wereld hebben hem en zijn toekomstige vicepresident Kamala Harris gefeliciteerd met hun overwinning.

President Donald Trump erkent de uitslag vooralsnog niet en beweert dat er op grote schaal is gefraudeerd met het stemmen. Cyberexperts hebben die ongefundeerde bewering van Trump vorige week verworpen. In een verklaring, die is verspreid door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, is gesteld dat deze stembusgang „de veiligste” was uit de Amerikaanse geschiedenis. Onderwijl hebben in Pennsylvania, Michigan en Arizona de Republikeinen juridische tegenslagen geleden in hun pogingen om de uitslagen in die staten aan te vechten.

Iets meer dan de helft van alle Republikeinen vindt dat president Donald Trump eigenlijk de verkiezingen had moeten winnen, en dat Joe Biden de overwinning ‘gestolen’ zou hebben. Dat bleek woensdag uit een online peiling van Ipsos en persbureau Reuters. Minder dan één op de drie Republikeinse respondenten stelt dat de Democratische president in spe Joe Biden „met recht gewonnen” heeft.

Lees hier al het verkiezingsnieuws van vorige week terug

Het westelijk deel van het Witte huis in Washington D.C. Foto Sarah Silbiger/EPA