‘Apple-belasting’ voor App Store wordt gehalveerd voor kleine bedrijven

Apple verlaagt de commissie in de App Store voor beginnende softwareontwikkelaars. Het bedrijf lijkt daarmee tegemoet te komen aan de aanhoudende kritiek op de ‘Apple-belasting’ in de downloadwinkel van anderhalf miljard iPhones en iPads. Per 1 januari 2021 hoeven kleine en startende ontwikkelaars voor hun software geen 30 procent maar 15 procent af te dragen aan Apple. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

Voor bestaande ontwikkelaars geldt die korting alleen als hun jaaromzet maximaal 1 miljoen dollar bedraagt, verdiend met alle apps bij elkaar. Apple zegt de tarieven aan te passen om ondernemers in de coronacrisis te helpen. Topman Tim Cook: „Kleine bedrijven vormen de ruggengraat van onze wereldeconomie.”

Grote bedrijven betalen nog altijd 30 procent, tot ergernis van partijen als Spotify (muziekdienst) en Epic (games). Zij klagen bij de EU over de forse afdracht, die ook geldt voor digitale aankopen in de apps zelf.

Lees ook: In de App Store heeft Apple altijd gelijk

Sarah Maxwell vertegenwoordigt de Coalition for App Fairness, een groep van vijftig bedrijven die Apple beschuldigt van oneerlijke concurrentie in de App Store. „Softwareontwikkelaars willen een eerlijk speelveld, geen symbolisch gebaar”, aldus Maxwell.

Volgens de Coalition for App Fairness verandert er niets aan de onderliggende problemen: Apple eist het contact met de klanten op en schrijft het betaalmiddel voor. „De grens van 1 miljoen dollar omzet is arbitrair. Als je daar de kosten voor de App Store, marketing- en personeelskosten vanaf haalt, maak je geen winst meer. Voor de meerderheid van app-ontwikkelaars die moeten rondkomen van hun apps, geldt deze korting dus niet.”