Lokale partijen grote winnaars herindelingsverkiezingen

Fuseren en splitsen De gemeenteraadsverkiezingen in Groningen en Noord-Brabant werden ruim gewonnen door lokale partijen. Vanaf volgend jaar worden daar gemeenten opgesplitst of gefuseerd.
Een inwoonster van het Brabantse Spijk brengt haar stem uit.
Een inwoonster van het Brabantse Spijk brengt haar stem uit. Foto Anjo de Haan / ANP

Bij de herindelingsverkiezingen in zeven gemeenten in Groningen en Noord-Brabant hebben met name lokale partijen successen geboekt. Ondanks de uitbraak van het coronavirus lag de opkomst daarnaast in alle gemeenten boven de 44 procent. In totaal waren ruim 115.000 mensen stemgerechtigd.

Lees ook: Seniorenelftal V.V. Middelstum ‘hunkert’ naar kleinschaligheid, niet nóg een herindeling

Vanaf 1 januari fuseren gemeenten in beide provincies. Zo gaan in Groningen Appingedam, Loppersum en Delfzijl op in de nieuwe gemeente Eemsdelta. Inwoners van die gemeenten gingen op woensdag naar de stembus om de nieuw te vormen gemeenteraad te kiezen. Fusiepartij Lokaal Belang Eemsdelta, bestaande uit lokale partijen uit de drie fuserende gemeenten, kreeg elf zetels. Daarmee werd een grote overwinning gehaald op partijen als de PvdA (vijf zetels), VVD, ChristenUnie en CDA (ieder drie zetels).

De gemeente Haaren in Noord-Brabant wordt vanaf 1 januari opgesplitst. Zo wordt het dorp Haaren aan Oisterwijk toegevoegd, gaat het dorp Esch naar de gemeente Boxtel en wordt Helvoirt aan de gemeente Vught toegevoegd. In Oisterwijk kregen de VVD en de Partij Gemeente Belangen beide zes zetels. In Vught won de lokale partij Gemeentebelangen de verkiezingen met zes zetels, terwijl de D66 vijf zetels kreeg. De partij BALANS kreeg de meeste stemmen in Boxtel, terwijl de eveneens lokale partij Combinatie95 als tweede eindigde.

Lees ook: Spectaculaire winst voor GroenLinks in Groningen