Koreaanse pannenkoekjes: zo lekker in tijden niet gehad

Uit eten Amsterdam Petra Possel recenseert elke week een restaurant in en om Amsterdam.

Foto Melissa Fenijn

Het is vast opgevallen: onze cijfers zijn best hoog sinds we afhalen. Daar is een goede reden voor. We kiezen nauwkeurig uit het enorme aanbod, we pikken de restaurants uit waarvan we weten – of vermoeden – dat ze met iets goeds komen. Alleen zo krijgen we het virus eronder. O nee, alleen zo kunnen we de Amsterdamse horeca in deze tijden van corona ondersteunen. Dat betekent trouwens niet dat we niet kritisch zijn, dat spreekt vanzelf.

Aziatisch eten is buitengewoon geschikt om af te halen, gerechten blijven langer mooi en smakelijk en laten zich eenvoudig opwarmen. We komen dus veel bij Aziatische adressen uit en dat is geen straf. De Koreaanse keuken is helemaal een feest: het eten ziet er opvallend kleurrijk uit, het wordt vaak prettig verpakt en het is betaalbaar. The Bab is in handen van uitbaters met een Koreaanse achtergrond en dat geeft vertrouwen.

Door het snel groeiende succes van de Koreaanse keuken in het Westen denken sommige commerciële Henkies dat het eenvoudig is om zo’n bibimbap, het populairste gerecht uit de Koreaanse keuken, op tafel te zetten – niets is minder waar. Hoe eenvoudig het ook lijkt, in de details toont zich de meester; daarnaast kent de Koreaanse keuken trouwens ook tamelijk ingewikkelde gerechten. In de twee kleine, sfeervolle zaken van The Bab kun je die ingewikkelde gerechten eten, maar voor afhalen zijn ze minder geschikt, gewoon omdat ze à la minute bereid moeten worden.

De naam The Bab verwijst naar zowel het Koreaanse woord voor rijst als voor maaltijd. Kort gezegd: iedere maaltijd draait om rijst. Om die rijst (soms ook noedels) wordt de maaltijd als het ware heen gebouwd, vaak met ei, kimchi (gefermenteerde kool), kip, groenten, lente-ui en kruiden. Wij halen vier gerechten af, op de afhaalkaart staan er zeven. Het populairste gerecht van The Bab, sweet chicken (14,-), willen we natuurlijk niet missen en er hoort zeker een kimchi bokkeumbab (13,-) bij. Vooraf nemen we chicken mandu, vier Koreaanse dumplings (5,-), en kimchijeon (7,-), twee pannenkoekjes met kimchi. We krijgen bij de bokkeumbab een plastic bakje koolsla met pittige srirachamayonaise, op het eerste oog wat vettig knaagvoer, bij nadere bestudering best lekker.

De dumplings zijn goed: sierlijk gevouwen deegflapjes, gevuld met boterzachte kip en groenten en voorzien van een sojasaus. De kimchi pannenkoekjes hebben bite en de lichtzure smaak van kimchi, dat je zou kunnen zien als een Aziatische variant op zuurkool en in iedere Koreaanse koelkast staat. De combinatie van het zure met het pittige van de pannenkoekjes is werkelijk top, zo lekker hebben we ze in tijden niet gehad. De royale strepen mayonaise op de pannenkoekjes doen ons denken aan de Japanse okonomiyaki, ook een hartige pannenkoek, waaraan we goede herinneringen hebben.

De sweet chicken, botloze kippendij (geen bio of scharrel) in een krokant jasje, is minder krokant dan het hoort te zijn, dat komt door het vervoer naar huis. De zelfgemaakte zoete saus is er lekker bij, er zitten wat stukjes pinda en lente-uitjes overheen. Dan gaan we aan de kimchi bokkeumbab, ook een klassieker uit de Koreaanse keuken waarbij de rijst met kimchi wordt gebakken en bovenop van een spiegelei wordt voorzien. Wij vragen om bacon door de rijst, wat een lekkere, rokerige smaak meegeeft, er liggen sesamzaadjes en fijngesneden bosuitjes op. Erg smakelijk, ook zonder de bacon trouwens – voor vegetariërs is de menukaart prima.

Ten slotte: wees je ervan bewust dat als je iets laat bezorgen, je daar ook voor betaalt. Zo kosten al onze gerechten een paar euro meer dan wanneer je het zelf ophaalt; zo’n bezorgservice moet er natuurlijk ook aan verdienen. Koreaans eten en een stukje fietsen gaan heel goed samen, dat scheelt weer.

Recensent en journalist Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.