Banken waarschuwen voor mondiale schuld-tsunami

De kantoorgebouwen van de Londense 'City'.
De kantoorgebouwen van de Londense 'City'. Foto Justin Tallis / AFP

De coronacrisis heeft gezorgd voor een forse toename van de wereldwijde schuldenberg. Tot in het derde kwartaal van dit jaar werd er al 15.000 miljard dollar (12.700 miljard euro) meer geleend door overheden, bedrijven, huishoudens en financiële instellingen. Daar komt tegen het eind van het jaar nog eens 5.000 miljard dollar bij. Hierdoor stijgt de totale schuldenlast van 320 procent van het bruto binnenlands product (bbp) tot 365 procent. Dit blijkt uit een onderzoek (genaamd Attack of the Debt Tsunami) van het The Institute of International Finance (IIF), de internationale bankenclub.

Nog nooit stegen de schulden zo snel als dit jaar. Grootscheepse economische steunpakketten hebben de staatsschuld vrijwel overal fors opgejaagd. Ook bedrijven en burgers zijn meer gaan lenen. Gevestigde industrielanden hebben nu een totale schuld van gemiddeld 432 procent van het BBP. Voor opkomende landen is dat percentage met 250 veel minder, maar die landen kunnen moeilijker hun schulden aflossen, zo stelt het IIF. Veel van deze schuld is geleend in harde valuta’s als dollars en euro’s. Als de eigen munt door de crisis in waarde daalt, dan wordt deze buitenlandse schuld steeds zwaarder om te dragen. Door de G20, de twintig belangrijkste economieën in de wereld, wordt gewerkt aan een coulanceregeling voor de allerarmste landen.

Industrielanden zijn door het Internationaal Monetair Fonds juist gemaand om de overheidsschuld, die de afgelopen vier kwartalen al in totaal met 7.100 miljard dollar steeg, straks niet te snel af te bouwen. Dat zou het herstel van de economie na de pandemie in de knop kunnen breken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Gemuteerde variant coronavirus in Deense nertsen waarschijnlijk uitgestorven’