Zwartspaarders leverden schatkist 2,1 miljard euro op

Inkeerregeling Uit onderzoek van de fiscus blijkt dat de meeste zwartspaarders doorgaans man en 65-plus zijn, en vaak ook ondernemer.

Credit Suisse in Bern. Rijke zwartspaarders kiezen eerder voor Zwitserland.
Credit Suisse in Bern. Rijke zwartspaarders kiezen eerder voor Zwitserland. Foto Arnd Wiegmann/Reuters

De terugkerende periodes waarin Nederlanders buitenlands vermogen konden aangeven tegen een lage of zelfs zonder boete, hebben de schatkist tussen 2002 en 2018 zeker 2,1 miljard euro opgeleverd. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag gerapporteerd.

Tussen 2002 en 2018 kregen zwartspaarders de kans het op te biechten als ze spaargeld op een buitenlandse rekening hadden, zonder dat de fiscus daarvan afwist. De Belastingdienst zou daar dan weinig of geen consequenties aan verbinden.

De 27.000 geanonimiseerde aangiftes die het CPB heeft onderzocht, hebben een gezamenlijke waarde van 12 miljard euro. Daarvan moest direct 2,1 miljard euro worden afgedragen aan de fiscus .

De wat minder vermogende zwartspaarders potten in de regel hun geld op in België, stelt het CPB vast. Hun rijkere ‘collega’s’ deden dat vaak in Luxemburg of Zwitserland. Mogelijk borgen zij hun geld nog verder weg op en gebruikten ze daarvoor geavanceerdere constructies, aldus het CPB.

Lees ook:Zwartsparen is, na harde strijd van fiscus, niet stoer meer

Rijkste huishoudens

Volgens het CPB behoren de inkeerders overwegend tot de rijkste huishoudens van Nederland. Andere karakteristieken van de zwartspaarder: doorgaans man, gemiddeld 65 jaar en relatief vaak ondernemer.

De rijkste 10 procent – die samen 64 procent van het vermogen in Nederland bezitten – gaf 95 procent van het verborgen geld aan. Door de terugkeer van de 12 miljard aan spaargeld, becijferde het Planbureau, steeg hun aandeel in het totale vermogen naar 66 procent. Het aandeel van de ‘allerrijksten’, de duizend meest vermogende huishoudens, nam toe van 8,8 naar 9,4 procent.

De Belastingdienst heeft de inkeerperiodes op 1 januari 2018 afgeschaft. Dit omdat de pakkans voor zwartspaarders is vergroot, volgens het CPB. Daarnaast hoeven zwartspaarders volgens de Belastingdienst niet meer te worden gelokt, aangezien er sinds de publicatie van de zogeheten Panama Papers in 2015 beter internationaal wordt samengewerkt.

Zwartspaarders die nu worden gepakt, riskeren boetes die kunnen oplopen tot 300 procent van de in Nederland ontdoken belasting.