Recensie

Recensie Beeldende kunst

Technisch perfecte foto’s van Buicks en Chevrolets die door de natuur zijn omarmd

Galerie In Zwitserland fotografeerde het echtpaar Erik en Petra Hesmerg een autokerkhof vol oldtimers. Net op tijd, de plek is inmiddels geruimd.

Foto Erik & Petra Hesmerg

Het leek wel een filmset, het autokerkhof in het Zwitserse Gürbetal. Tussen de bomen lagen de Cadillacs, Porsches, Chevrolets, Messerschmidts, Studebakers, Sunbeams, Panhards en Rovers op elkaar gestapeld. De wrakken waren al helemaal door de natuur omarmd, die er een dikke laag mos en bladeren overheen had gedrapeerd.

De fotografen Erik en Petra Hesmerg wisten niet wat ze zagen toen ze in 2008 in deze tijdcapsule stapten. Het terrein was van handelaar Walter Messerli geweest, die in 1933 begon hier oldtimers op te slaan om er onderdelen van te gebruiken voor zijn auto- en takelbedrijf. Dat ging door tot in de jaren zeventig, daarna werd het stil op deze vergeten plek.

Art Basel

De Hesmergs waren naar Zwitserland gekomen om op Art Basel kunstwerken te fotograferen. Dat is wat ze normaal gesproken doen: over de hele wereld voor musea en particulieren objecten fotograferen onder minutieus gecontroleerde omstandigheden. Ze zijn meesters in het belichten van kunstwerken zodat die haast driedimensionaal uit de afbeelding omhoog rijzen.

Lees ook: Claude Cahun speelde tijdloos spel met gender en identiteit

Tussen de Buicks en de Sunbeams was het anders, daar hadden ze nergens controle over. Wel was het licht op dat moment mooi, dus pakten ze meteen hun camera’s. Het resultaat, een van hun minder bekende projecten met vrij werk, is nu te zien bij de Amsterdamse Angle Gallery, in samenwerking met freelance curator Arend-Jan Weijsters. De eerste foto die op de expositie is verkocht, ging naar het Rijksmuseum.

Galeriehouder en interieurarchitect Maurice van Bakel heeft een houten constructie gemaakt als een pergola waar je doorheen wandelt en waar de foto’s overheen hangen. De mate van technische perfectie is hoog. Als kijker word je door de diepte en het detail helemaal in de beelden gezogen, je strekt je hand uit om het mos te voelen dat op de gefotografeerde auto’s tussen het raam en het portier groeit.

De tentoonstelling Earth van Erik & Petra Hesmerg in de Angle Gallery

De fotografen waren net op tijd: niet lang na hun bezoek besloot de overheid om uit milieu-overwegingen de wrakken eindelijk te ruimen. Ze werden geveild en kwamen voor een deel terecht bij de Amerikaanse kunstenaar John Chamberlain, die tot zijn dood in 2011 sculpturen maakte van geplette auto’s.