Recensie

Recensie Muziek

Ólafur Arnalds zakt dieper in gepeins

De IJslandse muzikant Ólafur Arnalds werkt ergens in het schermergebied van pop en klassiek, waar hij met behulp van elektronica zoekt naar de grenzen van het akoestische instrument. In zijn Chopin Project en Island Songs zocht hij al nadrukkelijk de verstilling. En ook op zijn nieuwe album Some kind of peace lijkt alles te draaien om het vinden van een gemeenschappelijke noemer waar mens en natuur elkaar weer kunnen ontmoeten.

Het narratief speelt zich af tussen hemel in ‘Back To The Sky’ (met de IJslandse singer-songwriter JFDR) en aarde in ‘The Bottom Line’ (met de Duitse zangeres Josin). Arnalds muziek lijkt met de jaren in dieper gepeins te verzinken, met het gevaar dat de songs en stukken meer en meer om hun eigen as gaan draaien. Hij noemt Some kind of peace zelf zijn meest persoonlijke album. Het leidt ertoe dat je je als luisteraar soms bijna buitengesloten voelt.