Recensie

Recensie Muziek

Nuance is troef op soloalbum Joost Lijbaart

De verpletterende coronastilte legde veel muzikanten in eerste instantie lam. Joost Lijbaart, bekend om subtiel intuïtief slagwerk in de band van Yuri Honing en het trio Under The Surface, lukte het om zijn gevoelens van desolatie en angst om te buigen tot een creatieve, innerlijk verrijkende bron. Het resultaat is Free, een soloalbum dat als de kruin van een boom wiegt in de wind.

Door zijn drums te combineren met allerlei gestemde percussie, harmonium, klokkenspel, vibrafoon en odaiko’s (Chinese trommels) kan zijn ritmiek hechten. Lijbaart bouwt in ruimtelijke sfeerschetsen de spanning op over lange lijnen. Neem ‘Dreamtime’. En alles gloeit na in een kalmerende sfeer; nuance is troef. Stukken als ‘Interstellar’ en ‘Velocity’ laten daarnaast ook een feller drummen horen met een verende puls. De in elkaar gevlochten Afrikaanse ritmiek in ‘Half Moon’ voert mee. De afwisseling op Free is prettig en zorgt ervoor dat het blijft boeien.