Kabinet: vanaf maart moet iedere volwassene zich eens per maand kunnen laten testen

Vanaf maart volgend jaar moet de testcapaciteit in Nederland zo zijn uitgebreid, dat iedere volwassene (met of zonder coronaklachten) zich gemiddeld een keer per maand kan laten testen. Dat voornemen spreekt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag uit in zijn brief aan de Tweede Kamer. Het zou gaan om zo’n 10 miljoen testen per maand. Volgens De Jonge zit er op „financieel gebied” geen limiet aan de ambitie.

Voor maart moet middels experimenten op het gebied van „grootschalig en frequent” testen ervaring worden opgedaan om erachter te komen waar de knelpunten zitten. De Jonge schrijft dat voor die tijd überhaupt nog veel nodig is om de beoogde testcapaciteit te realiseren. Zo zijn er meer testafname-aanbieders en testlocaties nodig.

In de zomer kwam De Jonge onder politieke druk te staan, toen bleek dat zijn belofte om de testcapaciteit in de zomer op orde te hebben niet haalbaar was. In het begin van de tweede golf liepen wachttijden voor coronatesten en testuitslagen snel op; de voorgenomen 24 uur werd nergens in Nederland gehaald en op sommige testlocaties moesten mensen tot vier dagen op een uitslag wachten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: OMT-adviseert aanvullende regels rond Kerst: maximaal zes gasten