Beestjes bestrijden met andere beestjes

Met dieren werken, is dat echt zo leuk als het lijkt? Fotograaf David van Dam bezoekt mensen die het elke dag doen.

Foto David van Dam

Lisa Broekhuizen (28) is consultant gewasbescherming. Ze bezoekt telers, ieder twee weken, om ze advies te geven over gewenste en ongewenste organismen in de kas, en eventuele bestrijding ervan. Niet met chemische middelen, maar op een biologische manier.

Een voorbeeld: trips en spint, beestjes die schade aanrichten aan planten, kún je bestrijden met chemische middelen. Maar, vertelt Broekhuizen, roofmijt („ieniemienie spinnetjes, de natuurlijke vijand van trips en spint”) helpt ook. Broekhuizen: „En hommels dragen bijvoorbeeld bij aan het bestuiven van de bloemen.” Op die manier houdt Broekhuizen nauwgezet het natuurlijke evenwicht in de kas in de gaten, en stuurt bij waar nodig.