‘Oplossen’ lichaam toegestaan als uitvaarttechniek

Duurzaamheid Het kabinet volgt het positieve advies van de Gezondheidsraad over het toestaan van de duurzame uitvaarttechniek resomeren. Het wetsvoorstel wordt in de eerste helft van 2021 aan de Kamer voorgelegd.
Volgens de Gezondheidsraad voldoet resomeren aan de eisen voor veiligheid, waardigheid en duurzaamheid.
Volgens de Gezondheidsraad voldoet resomeren aan de eisen voor veiligheid, waardigheid en duurzaamheid. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

Het kabinet wil dat de duurzame uitvaarttechniek bio-cremeren, ook wel bekend als resomeren, vanaf volgend jaar wordt toegestaan. Met deze manier van lijkbezorging wordt het lichaam van een overledene in alkalische vloeistof afgebroken. Voordat het officieel wordt opgenomen in de uitvaartwet, moeten de „technische specificaties” nog worden vastgesteld. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel is het in Nederland alleen wettelijk toegestaan om te begraven, te cremeren of te doneren aan de wetenschap.

Lees ook: Duurzaam doodgaan doe je zo

De positieve kabinetsreactie volgt op een advies van de Gezondheidsraad van mei om resomeren juridisch mogelijk te maken. Hiervoor moet de uitvaarttechniek worden opgenomen in de uitvaartwet. Minister Ollongren verwacht dat het wetsvoorstel in de eerste helft van 2021 in consultatie gaat. „Het streven is erop gericht dat dat nog voor de zomer lukt”, staat in de brief. Daarin worden ook andere nieuwe technieken van lijkbezorging genoemd, namelijk composteren, plastineren, cryomeren (vriesdrogen) en invriezen (cryonisme). Naar deze vormen is vooralsnog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan om deze in aanmerking te laten komen voor hetzelfde traject als resomeren.

Resomeren, afgeleid van het Griekse woord ‘resoma’ (wedergeboorte van het lichaam), houdt in dat het natuurlijke ontbindingsproces van een lichaam wordt versneld. Het stoffelijke overschot wordt opgelost in een bad met kaliumhydroxide, waarna alleen botrestanten en afvalwater met vetten en eiwitten overblijven. Dat heeft een aanzienlijk kleinere impact op het milieu dan begraven of cremeren en zorgt voor lagere maatschappelijke kosten, concludeerden onderzoeksinstituut TNO en uitvaartorganisatie Yarden in juni 2018. Met name Yarden pleit al langer voor verandering van de wet ten behoeve van het resomeren.