‘Fors meer longkankergevallen in omliggende gemeenten Tata Steel’

Tata Steel Het aantal longkankergevallen zou in een deel van de nabijgelegen gemeente Beverwijk ruim 50 procent hoger liggen dan het landelijk gemiddelde.
Omliggende gemeenten klagen al langer over stofwolken afkomstig van Tata Steel.
Omliggende gemeenten klagen al langer over stofwolken afkomstig van Tata Steel. Foto Olaf Kraak

In bepaalde postcodegebieden in de omgeving van Tata Steel in IJmuiden komt fors vaker longkanker voor dan gemiddeld in de rest van het land. Dat maakt het televisieprogramma EenVandaag dinsdag bekend op basis van opgevraagde cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Vergeleken met de rest van Nederland komt longkanker in bepaalde wijken van Beverwijk, Velsen en IJmuiden respectievelijk 51, 46 en 40 procent vaker voor dan het landelijk gemiddelde.

Het is volgens het televisieprogramma niet duidelijk waarom meer longkanker voorkomt in bepaalde omliggende gemeenten van Tata Steel. Zo kan het zowel aan het rookgedrag van mensen liggen als aan de luchtkwaliteit. IKNL-voorzitter Thijs Merkx is geschrokken van de cijfers, schrijft Eenvandaag. „Dan kijk ik in de spiegel en denk: hadden wij niet eerder aan de bel moeten trekken richting de bevolking en overheden? Hadden wij hier geen rol in kunnen hebben?”

In juni concludeerde de GGD Kennemerland al op basis van cijfers tussen 2004 en 2018 dat longkanker 25 procent vaker voorkomt in Beverwijk dan gemiddeld in Nederland. EenVandaag heeft nu echter specifiek per postcodegebied het aantal longkankergevallen geanalyseerd en concludeert dat longkanker 51 procent vaker voorkomt in postcodegebied 1941 in Beverwijk. En ook in andere gebieden in de directe omgeving van de staalfabriek zou het gaan om relatief hoge percentages afgezet tegen het landelijk gemiddelde. Volgens een woordvoerder van Tata Steel zijn uitschieters echter logisch nu de eerdere cijfers van de GGD zijn gespecificeerd op wijkniveau.

Omwonenden van Tata Steel klaagden de afgelopen jaren over ‘grafietregens’ uit de fabriek, de wolken zwarte deeltjes die neersloegen op de dorpen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde in juni vorig jaar dat de stofwolken met daarin zware metalen als lood en mangaan een gezondheidsrisico vormen voor vooral kinderen. Het stof zou bijvoorbeeld neerslaan in speeltuinen. Volgens een woordvoerder van Tata Steel is er door genomen maatregelen sinds april vorig jaar echter geen sprake meer van grafietregens. Wel hebben omwonenden vaak nog last van stof. IJmuiden werkt al langer aan het schoner maken van de fabriek, onder meer door de optie te verkennen CO₂ op te slaan onder de Noordzee.

Lees ook Tata in IJmuiden heeft een ander groen geloof dan z’n mogelijke Zweedse koper

Correctie (18 november 2020): In een eerdere versie van dit artikel werd als bron van de cijfers het ‘Integraal Kankerinstituut Nederland’ opgevoerd, in plaats van het Integraal Kankercentrum Nederland. Dat is hierboven aangepast.